Legea dării în plată a ieftinit apartamentele în trei cartiere din Cluj

Legea dării în plată a ieftinit apartamentele în trei cartiere din Cluj
Preţurile apartamentelor din Cluj au început să scadă în contextul noilor condiţii de creditare, spun experţii imobiliari.

În mai 2016, indicele Blitz Imobiliare a înregistrat valori reduse pentru apartamentele din Cluj şi împrejurimi, 1.000 euro/mp faţă de 1.007 euro/mp în aprilie. În schimb, apartamentele din municipiul Cluj-Napoca au fost mai scumpe în luna mai faţă de luna anterioară cu 1 euro/mp, după 4 luni de creşteri semnificative.

"Ne amintim că în luna mai, odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, băncile comerciale au reacţionat rapid crescând avansul minim pentru creditele ipotecare standard până la 35-40%. Pe de altă parte, fondurile Prima Casa au fost suplimentate doar cu 500 de milioane de lei, bani ce nu vor ajunge nici pentru dosarele preaprobate. Astfel, preţurile apartamentelor din întreaga ţară au început să scadă, singurele bastioane încă "necucerite" pe deplin de acest trend rămânând Clujul şi Bucureştiul", explică experţii imobiliari.

1.178 euro/mp- preţul mediu public în luna mai pentru apartamentele din Cluj-Napoca

Topul cartierelor este dominat de Centru, Andrei Mureşanu, Zorilor şi Gheorgheni. În Mănăştur, Grigorescu şi Bună Ziua preţurile au scăzut.

Image and video hosting by TinyPic

Ce presupune legea dării în plată

Debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.

Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul guvernamental Prima casă.

Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri pentru a beneficia de darea în plată, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, stipulează legea iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir.

Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată trebuie să notifice instituţia de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debitorul să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, fie la cele ale unui avocat, sau un notar public.

Comisia Europeană arată în Raportul de Convergenţă 2016, publicat marţi, că legea dării în plată şi alte initiaţive legislative recente au ridicat îngrijorări privind stabilitatea financiară în Romania.

Ce bănci au primit fondurile suplimentare pentru Prima Casă

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea suplimentării cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții pentru programul Prima Casă.

Finanțatorii care au primit plafoane sunt: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

Până în prezent au fost emise peste 181.897 garanții, pentru finanțări în valoare de peste 3,50 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei.

 

 

Comenteaza