Licitațiile, spaima antreprenorilor din Cluj
- Scris de Călin Poenaru
- 11 Oct 2019, 11:16
- Economie
- Ascultă știrea
Județul Cluj are 370 de proiecte de șantiere de construcții pentru investiții publice, însă cele mai multe dintre ele sunt în stare de licitații sau de contestații la aceste proceduri. Dintre cele 9.000 de proiecte din România doar 27% au intrat efectiv în șantier.
Potrivit unui studiu realizat de agenția IBC Focus, piața construcțiilor din țara noastră va avea în următoarele 12 luni o tendință ascendentă, lucru confirmat de antreprenorii generali din domeniu. Ei au afirmat într-un chestionar deschis adresat pieței că se așteaptă la creșteri ale volumului de muncă și ale cifrei de afaceri în următorul an.
Studiul face parte din publicația Top 100 Antreprenori Generali în Construcții din România, analiză anuală realizată de echipa IBC Focus pe baza datelor colectate și monitorizate pe platforma de asistență virtuală de vânzare la șantiere VICTA.ro.
“Anul acesta am adresat un chestionar pieței de specialitate pentru a lua pulsul real. Respondenții sunt prezențe active pe piața de construcții, unii regăsindu-se chiar și în rândul celor mai buni 100 de jucători”, spune Mihaela Ghiorghiu, PR specialist la IBC Focus.
Există interes din partea antreprenorilor de a contracta lucrări cu finanțare publică. 72% dintre respondenți s-au declarat atrași de ideea de a contracta lucrări cu statul. În ciuda optimismului, din același eșantion, doar 44% au și contractat asemenea lucrări în ultimele 12 luni.
Estimările anunță creșteri sporite în ceea ce privesc licitațiile din construcții și pe fondul politic, începerea campaniei electorale fiind un factor important în privința creșterii numărului de investiții de ordin public.
Intențiile antreprenorilor generali nu se reflectă și în situația existentă la nivel național. Din totalul proiectelor monitorizate cu ajutorul VICTA în primele nouă luni ale anului, doar o treime se bazează pe finanțare publică.
Top șantiere publice în România
1. București 421
2. Cluj 370
3. Timiș 355
4. Suceava 346
5. Iași 326
Dintre cele 8.913 proiecte de lucrări de construcții cu finanțare publică monitorizate de IBC Focus în România, doar 27% sunt șantiere la care au început lucrările. 60% din aceste proiecte publice încă nu au demarat și încă sunt în diverse stadii: licitații de proiectare, licitații de atribuire sau reluare licitații.
Majoritatea antreprenorilor generali în construcții (4 din 5) plănuiesc achiziționarea de utilaje și de echipamente care să crească productivitatea muncii.
La distanță considerabilă se regăsesc trainingurile și cursurile de specializare pentru angajați, investițiile direcționate spre un spațiu nou sau modernizarea sediului actual, programe informatice care să crească productivitatea muncii sau marketing și servicii de promovare.
“Interesant va fi de văzut însă dacă tot acest proces de tehnologizare și automatizare va însemna și reduceri de personal, având în vedere că mașinăriile vor înlocui o bună parte din munca fizică prestată de angajați”, menționează autorii studiului.
IBC Focus, agenție de marketing în domeniul construcțiilor, are drept scop principal furnizarea de cereri de ofertă către companiile care comercializează materiale sau servicii în construcții. Aceasta deține cele mai complexe baze de date cu șantierele active din România.