Magazinul online al fiscului, blocat între Cluj şi Bucureşti

Magazinul online al fiscului, blocat între Cluj şi Bucureşti
Proiectul voluntarilor clujeni care au creat magazinul pe internet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este nefuncţional din cauza scandalului politic generalizat din România.

„Noi am pus la punct sistemul aproape integral, am făcut training cu oamenii de la Finanţe, însă este nevoie de încărcarea site-ului de către ANAF cu acele zeci de mii de produse. Iar acest lucru nu este simplu pentru că produsele trebuie să fie însoţite de toate datele necesare şi de imagini adecvate pentru ca ele să poată fi vândute prin internet, întocmai ca la magazinele online private. 
 
Vă spun eu că există aproape toate produsele de pe piaţă, poate nu chiar ultimul Apple, şi au preţuri foarte bune. Cu siguranţă intrarea în funcţiune a magazinului ANAF va fi un mare succes. Deja s-a stabilit sigla, există un domeniu web. Vor putea fi aplicate reduceri, sunt şi produse perisabile, vor fi posibile inclusiv licitaţii electronice, în limitele minime şi maxime legale. Un lucru de stabilit este cum se poate returna în 30 de zile un produs, conform legislaţiei în vigoare”, ne-a declarat iniţiatorul proiectului, Sandu Băbăşan, manager al companiei Blugento.

Au început cu o echipă, continuă cu alta
 
„Din păcate noi am început colaborarea cu o echipă de foarte buni profesionişti de la Finanţe, dar care între timp s-a schimbat, odată cu alegerile de anul trecut, iar până când o nouă echipă îşi intră în drepturi într-o organizaţie este nevoie de timp. Eu sunt încă optimist, sper ca proiectul să nu se piardă, mai ales că am participat şi la programul GovITHub. Acolo au fost oameni care şi-au lăsat deoparte proiectele din mediul privat pentru a lucra în folosul ţării, dar care acum vor să se întoarcă la ele pentru că au pierdut bani între timp”, susţine întreprinzătorul clujean.     
 
În urma anunțului ANAF de achiziție a unui magazin online, firma clujeană de soluții de comerţ electronic a înaintat anul trecut o propunere oficială prin care se oferea să îl realizeze gratuit, la cele mai înalte standarde. Inițiativa Blugento venea în contextul în care guvernul a lansat programul GovITHub, care îi aducea laolaltă pe antreprenorii care voiau să contribuie la digitalizarea serviciilor publice, pentru eficientizarea relației cetățenilor cu instituțiile statului. 

Magazin creat pe fundaţia Magento
 
Printre antreprenorii participanţi la lansare s-au numărat şi reprezentanții societăţii clujene. Magazinul a fost edificat pe fundația celei mai populare platforme de eCommerce din lume, Magento. Propunerea oficială înaintată ANAF cuprindea designul grafic al platformei, infrastructura tehnică necesară vânzării unui număr nelimitat de produse, integrarea magazinului în pagina Anaf.ro, posibilitatea de autoadministrare a site-ului, optimizarea pentru motoarele de căutare. 
 
Blugento este un produs german dezvoltat în România, rezultat al colaborării dintre Blugento GmbH și MindMagnet, agenție web din Cluj ce organizează evenimentele „Meet Magento” în România. MindMagnet a fost înființată în în 2005 și oferă soluții tehnologice PHP și Magento pieței online din România și din străinătate. Magento este cel mai important furnizor pentru giganții din comerțul online, cu o pondere de 29,8% din cota de piață la nivel mondial. 
 

Ordonanţele care omoară proiectele 
 
GovITHub a anunţat că încetează să colaboreze cu guvernul Sorin Grindeanu după adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. "Bursierii GovITHub se declară indignaţi şi refuză să îşi continue activitatea sub coordonarea actualului guvern şi a echipei sale de miniştri. Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparenţa, implicarea civică şi un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar patru luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact naţional, care ar fi costat statul român peste un milion de euro", au spus aceştia. Operaţional din 3 octombrie, GovITHub reuneşte voluntari şi bursieri, specialişti din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăţi infrastructura informatică a instituţiilor publice.
 

Recuperatorii de stat vând greu produsele
 
ANAF a anunţat deja că s-a reorganizat pentru creşterea eficienţei colectării. Actuala direcție de executare silită cazuri speciale a preluat structurile teritoriale pentru mărirea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de către instanţele judecătoreşti şi creşterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate. Decizia a fost luată de conducerea ANAF pentru organizarea unei structuri responsabile la nivel național cu executarea silită a cazurilor speciale. În iunie 2016 fiscul clujean obţinea din activitatea de preluare a bunurilor doar 54.399 lei, fiind preluate şi bunuri de 252.417 lei, în timp ce în stoc au rămas bunuri de 385.863 lei.  

Comenteaza