Magnetul Salina. Privaţii dublează investiţia europeană FOTO

Magnetul Salina. Privaţii dublează investiţia europeană FOTO
Sutele de mii de turişti de la Salina Turda au reuşit să atragă interesul investitorilor. Dintr-un loc de tratament sau vizite de o zi în adâncurile pământului, zona devine una de agrement şi de evenimente în aer liber. Turismul viticol, echitaţia, concertele sau spectacolele vor anima acest perimetru.

„Am început să prospectăm zona acum 10 ani. Eu sunt din Ceanu Mare, voiam o vie la Triteni, dar era complicat, cu terenuri dispersate; apoi s-a ivit oportunitatea de aici. Practic, am luat-o de la zero, am pus vie nouă, am adus un specialist din Austria, utilaje de acolo, iar primele rezultate au apărut acum doi.

Prima dată am plantat via, apoi am deschis un restaurant, o pensiune, acum un centru de echitaţie, mai vrem o pensiune la cramă, pentru turism oenologic. Amortizarea investiţiei se va face... de către strănepoţi”, glumeşte omul de afaceri Simion Mureşan.
 
Investiţiile totale din jurul Salinei Turda ating până acum 5,5 milioane de euro, fiind demarate de Simion Mureşan, unul dintre acţionarii Electrogrup, şi de Cladiu Sugar. Aici lucrează permanent 20 de oameni, iar în perioada culesului viei, şi lucrători sezonieri, mai greu de găsit.

„Este prima podgorie din judeţ, deşi aici există tradiţie în domeniul viticol. Ea se întinde pe 70 ha, iar via a fost plantată printr-un program de reconversie, cu ajutorul fondurilor europene, dar şi prin aport privat. Noi ne adresăm mai mult restaurantelor şi magazinelor specializate, cererea cea mai mare vine de la Bucureşti. În 2018 vom avea prima recoltă dintr-un soi autohton, Fetească Neagră”, explică administratorul podgoriei, Ovidiu Maxim. De altfel, agricultura ocupă rol important în zonă: Transavia cultivă mii de hectare, iar terenurile staţiunii de cercetare sunt lucrate ca la carte.  
  
Podgoria de pe Dealurile Durgăului a fost înfiinţată în 2011, iar aici se îmbuteliază anual 50.000 l de vin, în principal din soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir. Lângă aceasta s-au înfiinţat un restaurant de 250 de locuri, o pensiune de 13 camere. O altă pensiune, destinată amatorilor de produse viticole, va fi ridicată în interiorul podgoriei, dotată deja cu foişor pentru evenimente în aer liber.
 
La această oră se fac ultimele preparative pentru deschiderea unui complex sportiv şi de agrement care va pune din nou Clujul pe harta echitaţiei, după dispariţia de mai mulţi ani a celui de la Jucu. Aici vor funcţiona o şcoală de echitaţie, dar şi o pensiune pentru cai. Traseul de la complex la podgorie se poate face cu şareta trasă de unul sau de doi cai vânjoşi.  

„Pensiunea de cai va găzdui iniţial 50 de animale, cu posibilitate de extindere la 90-100 de cai, iar preţul va fi cam în jur de 200 euro/lună pentru proprietarii care vor să şi-i ţină aici. Fiecare cal va beneficia de alimentaţie şi de medicaţie specifică. Pentru amatorii acestui sport vom avea şi o şcoală de echitaţie. 
 
Prima competiţie, Salina Equines Horse Trophy, va fi una internaţională, va avea loc în perioada 16-19 iunie, unde vor participa 190 de cai, la trei probe: obstacole, anduranţă şi atelaje. În afară de concursuri, vom avea show-uri de dresaj, cascadorie, concerte, lumini şi muzică”,
explică directorul competiţiei, Cristian Bondor
 

Trafic anual: 630.000 de turişti 
 
Un trafic de 630.000 de vizitatori pentru acest an e estimat pentru Salina Turda, al doilea an consecutiv de creştere cu 15%. Dintre turiștii care au vizitat Salina 35% sunt străini, majoritatea din Ungaria, Germania, Polonia, Cehia, Israel. Veniturile încasate anul trecut au depăşit 10 milioane de lei. Anul trecut, presa din străinătate a inclus Transilvania între destinațiile turistice recomandate pentru 2016, cu accent pe zona Clujului. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, s-au desfășurat din 2009 lucrări ample de amenajare. Inaugurarea a avut loc în 2010, după o investiţie de 5,8 milioane de euro, prin programul Phare. 63% din investiţie aparţine UE, diferenţa fiind asigurată de Consiliul Local Turda şi de Consiliul Judeţean Cluj. 

Comenteaza