Mega-investiție în parcări pe o autostradă din România, peste standardele germane

Mega-investiție în parcări pe o autostradă din România, peste standardele germane
Imagine cu caracter ilustrativ | Foto: economedia.ro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitație pentru concesionarea pe o durată de 20 de ani a spațiilor de servicii de lângă Drajna și Fetești, pe Autostrada Soarelui. Concesionarea acestor spații ar putea aduce CNAIR venituri din redevență de până la 2,1 miliarde de lei.

Licitația include patru spații de servicii cu benzinării Rompetrol, situate la Vâlcele și Fetești, și acoperă o suprafață totală de aproximativ 25.000 de metri pătrați, din care 3.000 de metri pătrați sunt destinați exclusiv pentru benzinării. Contractele de concesiune anterioare, încheiate în 2008, urmează să expire în iunie și iulie 2024, conform Economedia.ro.

CNAIR a solicitat în noile contracte integrarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, a spațiilor de odihnă, precum și a altor dotări moderne pentru a aduce serviciile la standarde europene. Oferta include spații de parcare, toalete, dușuri, și facilități comerciale precum snack baruri și cafenele.

Documentația a fost transmisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și prevede două loturi. Lotul 1 include spațiile pentru servicii de la km 88+300, în zona Vâlcele, cu o redevență anuală minimă de 1.922.321 lei și o durată a contractului de 20 de ani. Lotul 2 vizează spațiile pentru servicii de la km 139+830 în zona Fetești, cu o redevență anuală minimă de 2.151.705 lei și o durată a contractului de 20 de ani.

Ofertanții pot depune propuneri pentru cele două loturi până pe 30 mai 2024.

Pe lângă concesionarea spațiilor de servicii de pe Autostrada Soarelui, CNAIR are și alte contracte de concesionare pentru alte autostrăzi, inclusiv A3 București-Ploiești și A4 Ovidiu-Agigea, care sunt estimate să genereze redevențe de 5 miliarde de euro.

Comenteaza