Video Ministrul Digitalizării, la Cluj: „Avem o mare problemă ca țară la modul în care folosim internetul”

Ministrul Digitalizării, la Cluj: „Avem o mare problemă ca țară la modul în care folosim internetul”
| Foto: wall-street.ro

Potrivit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, 8 din 10 români au acces la internet, dar mai puțin de 3 din 10 au competențe digitale de bază. Asta înseamnă că majoritatea folosesc interneul doar pentru divertisment.

Sebastian Burduja a fost invitat la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) unde a vorbit despre modul în care folosesc românii internetul și ce ar trebui să facă în plus.

„La nivelul cetățenilor, mi-am dat seama că avem o mare problemă ca țară. 8 din 10 români au acces la internet, dar mai puțin de 3 din 10 au competențe digitale de bază. Asta înseamnă că foarte mulți români folosesc internetul în scopuri de divertisment, dar nu utilizează potențialul internetului de a face plăți online, de a beneficia de traininguri, de a face educație online, etc.

Filmele de pe internet și rețelele de socializare nu reprezintă competențe digitale. Sunt doar mijloace de divertisment, este în regulă, dar nu ne fac un popor mai dezvoltat sau mai productiv. Un cetățean ar trebui să fie în stare să intre pe ghiseul.ro și să-și plătească taxele și impozitele online.

Asta ar însemna să nu mai meargă până la primărie fizic. Avem primării în țară care au făcut eforturi să fie pe ghiseul.ro. Nu este foarte ușor. Dacă ești o primărie care își ține încă contabilitatea cu pixul și pe hârtie nu poate face asta. Înseamnă o investiție de câteva zeci de mii de euro. Sunt comune care au făcut acest efort și au anual zero plăți online”, a declarat, la ZIUA LIVE, ministrul Digitalizării.

„Poștașii se vor transforma în vectori de alfabetizare digitală”

„Am gândit un proiect împreună cu Poșta Română. În ultima ședință de Guvern s-a aprobat acel mecanism prin care cetățenii României beneficiază de un ajutor pe fonduri europene pentru facturi la utilități și altele. Poștașii vor veni la cetățeni acasă și cu ajutorul unor dispozitive inteligente îi vor ajută să beneficieze de acești bani și să facă aceste plăți. Pe baza acelorași dispozitive vor putea să-i învețe să facă plăți prin ghiseul.ro. Poștașii se vor transforma în vectori de alfabetizare digitală și le vor arăta românilor cum să facă aceste operațiuni până când se învață”, a mai spus Sebastian Burduja.

Comenteaza