"Monştrii" de pe ogoare au venit la Cluj-Napoca GALERIE FOTO

Cele mai performante utilaje în agricultură sunt prezentate fermierilor prezenţi la cea de-a 19-a ediţie a Târgului Agraria de la Expo Transilvania.

Fermierii clujeni pot participa la cel mai mare târg destinat sectorului din Transilvania, Agraria. La evenimentul care se derulează până duminică la Expo Transilvania participă 350 de expozanţi din 10 ţări. Companiile au adus la Agraria cele mai mari şi mai performante maşini agricole din lume, pe care le-au expus pe 20.000 de metri pătraţi de suprafaţă utilă.

Hagie STS Up Front, cea mai mare maşină de erbicidat din lume, are o gardă la sol de 2 metri, un rezervor de 3.800 de litri şi 13,5 tone. Potrivit reprezentanţilor firmei IKR România, care importă utilajele din Statele Unite al Americii (SUA), în judeţul Cluj au fost cumpărate două astfel de utilaje. "Nimeni nu mai are aşa ceva: garda la sol foarte mare, rezervorul, viteza de lucru constantă de 32 de kilometri pe oră - e un lucru deosebit, pentru că celelalte utilaje lucrează la jumătate din viteză. Faptul că e o maşină versatilă îi conferă un mare avantaj. Ea poate fi maşină de erbicidat, maşină de fertilizat sau maşină de castrat porumbul. E o maşină care pentru fermele medii spre mari e foarte utilă", a explicat Lucian Dehelean, directorul IKR România. Maşina are un preţ cuprins între 260.000 şi 320.000 de euro şi poate fi achiziţionată chiar şi în rate.

Cel mai impozant tractor de la Agraria, T8 tier 4, al companiei New Holland, are 340 de cai putere şi poate ridica peste 10 tone. Utilajul poate lucra pe biodiesel. "Preţul lor se situează între 95.000 şi 132.000 de euro şi poate fi achiziţionat şi în rate", au explicat reprezentanţii companiei.

Combina Axial Flow 5130 e importată tot din SUA de Case IH şi, contrar dimensiunilor sale impresionante - header pentru păioase de 7,3 metri, e cel mai mic utilaj din serie. "Se pretează mai mult pentru zonele de câmpie decât aici, la deal. Am vândut mai multe în Bărăgan şi în Banat. Costă 140.000 de euro, iar headerul, 27.000 de euro", au arătat reprezentanţii companiei.

Cu 299 de cai-putere, maşinăria are o capacitate a buncărului de cereale de 8.800 de litri şi are un debit de descărcare de 88 l/s.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a deschis Agraria

"Ne bucurăm să participăm la cel mai mare Târg de acest gen din Ardeal şi la al doilea cel mai mare târg din ţară. Este foarte important pentru fermieri şi pentru agricultură să eficientizeze munca cu ajutorul produselor competitive", a explicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

 

Comenteaza