Mureșul va concura Clujul în IT. Își face un supercentru de inovare
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ferenc Peter, vrea să concretizeze Centrul de Inovare Transilvania (CIT), care va găzdui şi cel mai mare centru de evenimente din regiune.
CIT este în stadiul de concept şi se doreşte a fi construit în comuna Gheorghe Doja, pe 70 ha. "Judeţul Mureş, prin poziţia geografică şi prin infrastructura care se construieşte, poate ajunge în fruntea judeţelor din regiune. Judeţul se află în zona centrală a ţării, are un aeroport internaţional şi, în viitorul apropiat, nu doar una, ci două autostrăzi îl vor străbate. CIT i se va adăuga un centru de date de mare amploare, unic în Transilvania şi un centru de cercetare, unde profesionişti şi studenţi în IT vor avea ocazia să lucreze la proiecte de dezvoltare IT", a declarat preşedintele CJ Mureș.
Centrul ar urma să fie unul multifuncţional şi inovativ, cu capacitatea de a găzdui evenimente de amploare. "Scopul nostru este unul simplu: să menţinem specialiştii noştri acasă, să-i încurajăm să-şi dezvolte afaceri acasă. Sunt convins că atât în domeniul ştiinţelor medicale cât şi al tehnologiei informaţiei vom putea să oferim o perspectivă amplă şi condiţii bune pentru cercetătorii autohtoni şi, în acelaşi timp, să atragem aici şi cercetători din străinătate.
Cluj-Napoca domină net sectorul IT din Transilvania. Însă, prin construirea CIT, vom putea să concurăm şi noi în domeniul care a marcat ultimii 10 ani şi care este preconizat să domine şi deceniile care urmează. Noi vrem ca judeţul Mureş să fie un lider şi în domeniul digitalizării şi al inovării", a spus Ferenc Peter.
"La cele două universităţi din Târgu-Mureş, unde au specializare IT, termină în fiecare an peste 400 de tineri. Ar trebui să valorificăm această posibilitate în folosul judeţului. Prin construirea CIT, vom sădi sămânţa viitorului digital al judeţului Mureş, deoarece centrul de date şi institutul de cercetări atrag multinaţionale IT şi creează oportunităţi pentru firmele locale", a spus cercetătorul.
Primarul comunei, Tibor Iszlai, a arătat că acest centru ar urma să fie construit într-o locaţie foarte avantajoasă, în apropierea Aeroportului Transilvania şi a viitoarelor noduri de autostradă, cu A3 şi Târgu Mureş-Iaşi.
"O astfel de investiţie va însemna, pentru comună, o dezvoltare foarte puternică şi trebuie să fim foarte atenţi pentru ca aceste investiţii să aducă un beneficiu pentru ridicarea nivelului de trai a locuitorilor din zonă. Se vor crea câteva sute sau chiar mii de locuri de muncă", a arătat Iszlai.
CIT va fi construit în apropierea municipiului Târgu-Mureş, la intersecţia aeroportului şi a traseului autostrăzii, iar investiţia se doreşte a fi realizată din fonduri europene alocate în scopuri de inovare în perioada 2021-2027.