Negocieri strânse la Cluj. Cât sunt dispuşi să lase din preţ proprietarii de apartamente

Negocieri strânse la Cluj. Cât sunt dispuşi să lase din preţ proprietarii de apartamente
| Foto: Arhiva

Încetinirea ritmului de creştere a preţurilor de pe piaţa imobiliară din România face loc negocierii. Proprietarii sunt dispuşi să lase tot mai mult din preţul de vânzare, însă clujenii sunt încă greu de convins. 

Pe fondul consolidării tendinței de încetinire a ritmului de creștere a prețurilor pe piața apartamentelor, marjele de negociere practicate la tranzacționarea de apartamente au fost mai mari în al treilea trimestru din 2018 decât în perioada similară din 2017 în majoritatea marilor oraşe din România, arată un studiu Imobiliare.ro. Singura excepție de la regulă în această privință este Constanța. 

Clujenii lasă până la 2,5% din preţul apartamentelor de vânzare

"Dintre centrele regionale cu un preț mediu de peste 1.000 euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018 – spre comparație, în perioada similară a anului precedent, același indicator se situa la o valoare de 2,4%.

Vânzătorii din București, pe de altă parte, sunt dispuși să lase la preț 3,4% (față de 3,3% în T3 2017), la fel ca cei din Brașov (față de 3,1% în urmă cu 12 luni). În Timișoara și Cluj-Napoca, marja de negociere acceptată de către proprietari se situează la un nivel apropiat, anume 2,6% și, respectiv, 2,5% (comparativ cu 2,2% și, respectiv, 2,1% în perioada similară din 2017).

În Constanța, flexibilitatea vânzătorilor când vine vorba de prețuri s-a diminuat în 2018, ajungând la un nivel de 2,2% în trimestrul al treilea (față de 2,8% în urmă cu un an)", se arată în studiul citat. 

Negocieri strânse la Cluj. Cât sunt dispuşi să lase din preţ proprietarii de apartamente

În cât timp se vinde un apartament 

Autorii studiului oferă doar date privind Bucureştiul. În perioada iulie-septembrie 2018, timpul necesar pentru vânzarea unui apartament în capitală era de 80 de zile. "Această modificare poate fi pusă pe seama faptului că perioada analizată cuprinde două luni de vară, anume iulie și august, în care mulți potențiali cumpărători își programează concediile", subliniază experţii imobiliari. 

Totuşi, în ultimii ani poate fi observată o tendință de creștere a timpului necesar pentru tranzacționarea apartamentelor din capitală (de la 58 de zile în T3 2014, la 80 de zile în T3 2018). Acest fapt poate fi pus, însă, pe seama tendinței de stabilizare a pieței, în special în ultimul an. Cumpărătorii nu mai sunt atât de presați să încheie rapid o tranzacție, ci își pot aloca mai mult timp pentru găsirea locuinței potrivite.

Comenteaza