Noul şef al finanţelor se plânge că n-are bani de informatizare

Noul şef al finanţelor se plânge că n-are bani de informatizare
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan-Nicolae Stan, atrage atenția asupra lipsei investițiilor în sistemul informatic al institituției și în serviciile de întreținere, în ciuda creșterii continue a solicitărilor pentru noi aplicații și a volumului de muncă a direcției de tehnologie a informației.

Conducerea ANAF a constatat că din anii 2012-2013 au încetat investițiile importante în hardware, software, infrastructura fizică suport, în pofida recomandărilor ferme din acordul de împrumut dintre România și BIRD, destinat proiectului de modernizare a administrației fiscale. România s-a angajat că va asigura continuitatea funcționării în bune condiții a sistemului informatic existent, până la achiziționarea unui nou sistem de administrare a veniturilor (RMS Cots). 
 
„Nu există la nivelul ANAF niciun contract în derulare pentru întreținerea infrastructurii hardware, software și de comunicații. Consecințele sunt deosebit de grave, mai ales înperioadele de vârf de activitate (cele din jurul datelor de depunere a declarațiilor fiscale și de plăți a impozitelor), deoarece provoacă sincope în funcționarea sistemului informatic. Aceste sincope pot genera oprirea parțială sau totală a unor activități fundamentale ale ANAF sau chiar pierderi de date din sistem. Defectarea serverelor sau a componentelor de comunicații din teritoriuimplică alte riscuri de blocare a activității”, susţine Stan.
 
El a constat că în ultimii ani banii alocați instituției în scopul investițiilor IT au fost utilizați doar în proporție scăzută. Consecința neutilizării sistematice a bugetului este o alocare sub necesitățile menținerii în funcțiune a sistemului informatic în acest an, lucru pe care președintele şeful l-a adus la cunoștința ministrului finanțelor şi i-a trimis şi o informare premierului Sorin Grindeanu.
 
Sistemul informatic al ANAF funcționează la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea întregii activități a instituției, pe o perioadă nedeterminată. În baza memorandumului semnat cu Banca Mondială, din 2013, pentru  modernizarea sistemului informatic, ANAF s-a angajat să pună bazele unui centru de date echipat corespunzator, demersul fiind încă nefinalizat. 
 
O altă problemă este întârzierea achiziționării de servicii de mentenanță, întreținere și reparații pentru unitatea de imprimerie rapidă a agenției fiscale, fapt ce a generat îngreunarea organelor fiscale teritoriale cu activități de printare, împlicuire și expediere a tuturor actelor administrative și de executare, ceea ce poate afecta încasările bugetare.

Magazinul pe internet este nefuncţional

Proiectul voluntarilor clujeni care au creat magazinul online al ANAF este nefuncţional din cauza scandalului politic din România. Inițiativa Blugento venea în contextul în care guvernul a lansat programul GovITHub, care îi aducea laolaltă pe antreprenorii care voiau să contribuie la digitalizarea serviciilor publice. Propunerea cuprindea designul grafic al platformei, infrastructura tehnică necesară vânzării produselor, autoadministrarea site-ului, optimizarea pentru motoarele de căutare. GovITHub a anunţat că încetează să colaboreze cu guvernul Sorin Grindeanu după adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care erau modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Operaţional din 3 octombrie, GovITHub reunea voluntari şi bursieri, specialişti din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăţi infrastructura informatică a instituţiilor publice.

Comenteaza