O echipă de politehniști din Cluj a luat premiul Bosch pentru mobilitate

O echipă de politehniști din Cluj a luat premiul Bosch pentru mobilitate
Studenții de la UTCN au dominat finala internațională | Foto: Bosch

Echipa Back on Track, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a câștigat cel mai mare premiu la competiția tehnică studențească Bosch Future Mobility Challenge (BFMC).  

În finală 10 echipe au concurat pentru premiile ediției. Locul I și premiul de 4.500 de euro au fost câștigate de echipa Back on Track de la UTCN, locul II și premiul de 3.000 euro, de The Pelicans, de la Universitatea Politehnică din București, iar locul III și premiul de 1.500 euro, de 4Team, de la UTCN.

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a organizat în octombrie, exclusiv în format digital, a treia ediție a competiției. BFMC este o competiție tehnică internațională organizată de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj (CIBC).

Competiția se adresează echipelor de studenți (la nivel de licență sau masterat) interesați să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru vehicule la scara 1:10. Pentru ediția actuală s-au înscris 42 de echipe din cinci țări. După rundele eliminatorii, 18 echipe din România, Moldova, Bulgaria și Ungaria  au fost invitate să participe la etapa de calificări.

Soluțiile inteligente dezvoltate de către studenți au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, stop, trecere pietoni), obstacole statice (un alt vehicul oprit pe bandă) și dinamice (pieton în mișcare), manevre corespunzătoare acestor indicatori (acordarea de prioritate, urcarea pe rampă, ocolirea obstacolelor, oprirea la culoarea roșie a semaforului sau efectuarea manevrelor de parcare).

Datorită formatului digital al competiției, soluțiile studenților au fost adaptate la o nouă arhitectură pentru sistemul GPS, bazat pe informații video. „Mă bucur să văd că acești tineri nu și-au pierdut entuziasmul de a lucra în acest context nefavorabil pentru munca în echipă și au reușit să ne surprindă cu soluții tehnice inedite și prezentări bine structurate”, a declarat Frank Wolf, directorul CIBC și membru al juriului tehnic.

Pentru ediția din 2021 vor fi introduse și provocări tehnice precum noi situații de trafic cum sunt circulația pe autostrăzi și drumuri naționale. O altă schimbare o constituie introducerea unui premiu de 1.000 de euro pentru o echipă finalistă, la prima participare.

„În ciuda tuturor provocărilor pe care le-am întâmpinat datorită pandemiei globale de coronavirus, concursul de anul acesta a fost unul de succes. Sunt convins că anul viitor vom reuși să avem o competiție și mai complexă, plină de noi provocări”, a concluzionat Ionuț Muntean, manager de proiect pentru BFMC.

Grupul Bosch este prezent în România cu 8.000 de angajaţi în cinci entităţi de producție, servicii sau vânzări la Cluj, Alba, Timiș și București. La nivel global, grupul cu 400.000 de angajați a generat vânzări de 7,7 miliarde de euro.

Comenteaza