O firmă din Cluj care nu respecta legea privind repausul săptămânal al angajaților, amendată de ITM

O firmă din Cluj care nu respecta legea privind repausul săptămânal al angajaților, amendată de ITM
| Foto: manager.ro

ITM Cluj a desfășurat controale pentru combaterea muncii nedeclarate. 31 de angajatori au fost verificați, iar o societate comercială s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei pentru că nu a respectat dreptul angajaților la repaus săptămânal.

31 de companii din domeniul comerțului din județul Cluj au fost „vizitate" de inspectorii ITM Cluj, în perioada 23-26 februarie, în cadrul unei pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată (la negru - n.red.). Inspectorii au încercat să identifice angajatorii care se folosesc ilegal de copii și tineri pentru muncă.

Una dintre firmele vizate de controale a fost amendată cu 1.500 de le pentru nerespectarea legii cu privire la repausul săptămânal.

Potrivit Codului Muncii, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sambăta și duminica. În cazul în care repausul în weekend ar afecta desfășurarea normală a activității angajatorului, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, iar salariații vor beneficia de un spor la salariu. În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților.

Comenteaza