Oficial BNR: Pragurile istorice ale cursului de schimb au prea puţină relevanţă

Oficial BNR: Pragurile istorice ale cursului de schimb au prea puţină relevanţă
Faptul că euro a depăşit pragul de 4,6 lei şi se apropie de maximul istoric de 4,64 de lei „are prea puţină relevanţă” pentru piaţa valutară, iar Banca Naţională acţionează „pentru calmarea pieţei”, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consultant de strategie al băncii centrale.

„Pragurile acestea istorice au prea puţină relevanţă pentru piaţa valutară. Dacă mai demult, prin anii 70-80, aveai 100 de dolari însemna mult, puteai pleca în America; acum, cu 100 de dolari s-ar putea să nu mai pleci", a declarat Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a menţionat că pe 8 noiembrie, când euro a depăşit pragul de 4,6 lei, a trecut de un alt prag, 4,59 lei. „De fapt, euro trecuse pragul de 4,59 lei, unde a stat mai multe zile din septembrie şi aproape toată luna octombrie, astfel că nu e relevant să vorbim despre praguri".

Întrebat dacă BNR a intervenit pentru a ţine euro sub 4,6 lei, aşa cum s-a perceput de către traderii pieţei valutare, Adrian Vasilescu a precizat că banca centrală este prezentă în această piaţă pentru a o calma, nu pentru a-i impune cotaţii artificiale. „Este un fapt real că Banca Naţională monitorizează clipă de clipă tranzacţiile valutare, dar este prezentă aici pentru a calma piaţa fără să facă mişcări radicale. Menţinerea unui curs artificial ar fi o mişcare radicală, dar BNR nu cu asta se ocupă, ci utilizează toate instrumentele de care dispune pentru a menţine calmul pieţei. O mişcare radicală ar fi restructurarea fundamentelor pe care se bazează cursul de schimb, cum ar fi echilibrarea balanţei comerciale, dar astfel de decizii nu ţin de Banca Naţională", a mai spus reprezentantul BNR.

 

Etichete
Comenteaza