Oficial clujean din Ministerul Agriculturii: “Dați voie țăranilor cu animalele în pădure!”

Oficial clujean din Ministerul Agriculturii: “Dați voie țăranilor cu animalele în pădure!”

România este singura țară din Europa unde țăranilor, fermierilor le este interzis să intre cu animalele în pădure, spune Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. El susține că trebuie urgent schimbat codul silvic.

Fițiu a explicat cum sunt crescuți porcii în Franța, cum reușesc să facă țăranii francezi un jambon devenit cunoscut și apreciat la justa valoare, conform Agro Info. Subsecretarul de stat, profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a declarat că legea trebuie schimbată în România pentru ca fermierii să își poată duce animalele în pădure.

"Trebuie să modificăm de urgență legea codului silvic prin care să putem introduce porcii, vacile și oile în pădure. Este inadmisibil să ții un porc de culoare neagră la 40 de grade afară, să-l ții într-un stres, din punct de vedere climatic, să-l ții afară în loc să-i dai voie să intre în pădure.

În toată Europa, porcul stă în pădure, și oaia, și vaca, doar la noi pădurea e mai specială, ca să o poată tăia, trebuie să nu meargă țăranul cu animalele în pădure. Va trebui să modificăm această lege și să facem o grevă interesantă, ca în Venezuela, pentru accesul porcului în pădure".

El susține de mult timp eliminarea interdicției accesului în pădure a animalelor de fermă.  “Ca să poți jefui în liniște codrul românesc de toate resursele pe care le are (lemn, apă, vânat, floră sălbatică, resursele subsolului) nu ai nevoie de prea mulți martori oculari.

Așa că a fost nevoie, prin codul silvic, să fie interzis după 1990 accesul în pădure al martorului ocular principal, care de milenii este frate cu codrul și anume țăranul român împreună cu animalele sale (oi, vaci).

Nu știm ce argumente au utilizat silvicultorii români pentru așa acțiune mișelească ca să poată schimba codul silvic, în condițiile în care accesul animalelor în pădure este permis în toate țările europene și nu numai. Dar ca la noi la nimenea, animalele țăranului român nu au voie să deranjeze drujbașii din pădure.

Lăsând la o parte că este inuman să nu lași la 40  grade Celsius să intre animalul la umbră în pădure (animalele nu mănâncă pe vremea amiezii, ci stau la rumegat), acest act legislativ este o trădare la adresa poporului român”, spunea Fițiu, în 2017.

De atunci și până acum legea nu a fost modificată, dar poate acest lucru se va petrece acum, când Fițiu este oficial în Ministerul Agriculturii și când poate să insiste pentru schimbarea acesteia.

Comenteaza