Orăşelul Inovării se extinde, pe machetă

Orăşelul Inovării se extinde, pe machetă
Planurile pentru Cluj Innovation City cuprind inclusiv un Biocity, explică Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, în prezent membru în Consiliul Strategic al asocierii.

Promotorii orăşelului lansat de clusterul Cluj IT şi-au găsit parteneri pentru fundaţia care va coordona proiectul. Nu există însă teren desemnat pentru acest satelit al Clujului, nici date publice privind finanţarea sa, la peste un an de la lansarea ideii. Lucian Isar vorbeşte, pentru ZIUA de CLUJ, despre stadiul, ţintele şi potenţialul impact al Cluj Innovation City (CIC).

Care este rolul dvs ca membru al Consiliului Strategic al CIC şi cu ce se ocupă acest for?
Ca iniţiator al proiectului din postura de ministru l-am continuat şi în cea de reprezentant al mediului de afaceri. Poziţionarea ca membru în CS, alături de alţi membri din afara Clujului, a permis implementarea şi desenarea strategiei în funcţie de nevoile locale şi din perspectiva iniţiatorului de pol de dezvoltare cu impact pe o rază de 500 km. CS participă la întâlniri şi la discuţii cu cei implicaţi în proiect din Cluj, asigurând deschiderea şi respectarea strategiei iniţiale. Voi continua implicarea în CIC şi ca membru în viitoarea fundaţie care va coordona materializarea proiectului.


În ce stadiu se afla proiectul? S-au făcut demersuri reale pentru concretizarea CIC?
S-a concretizat componenţa fundaţiei, partenerii: autorităţi, universităţi, asociaţii. S-a creionat în mare ce va conţine proiectul, se ştie că pe lângă partea de IT vor fi foarte multe alte componente care vin să completeze potenţialul de afaceri, dar şi de cercetare/inovare şi lifestyle. Orăşelul va cuprinde un spital regional, unul specializat pentru copii, clinici, centre de cercetare, atât pe domeniul medicinei, cât şi al ştiinţelor de contact, mai ales cu partea de IT. De la ancora de marketing Silicon Valley numele a evoluat în CIC, tocmai deoarece primul nu capta întreaga dezvoltare. Orăşelul va avea mai multe componente, inclusiv un Biocity. În ceea ce priveşte terenul, există mai multe direcţii posibile de localizare, dar după anunţul pragmatic şi raţional al autorităţilor locale (Dealul Lomb - n. red.) spaţiul de alegeri s-a micşorat. Finanţările vor fi din surse multiple, asigurate lenticular. Lista partenerilor e deschisă deoarece există foarte mult de construit, de relocat.

Despre finanţare se poate spune ceva mai concret? Exista vreun buget de start pentru acest proiect, nişte primi finanţatori care se alătură proiectului?
E un proiect mare, de peste 1 miliard de euro şi nu aş vrea să intru în capitolul acesta fără acord. Aşteptăm realizarea fundaţiei.

Există o listă cu membrii fundaţiei care va coordona proiectul, un calendar de lucru privind CIC?
Nu e încă definitivată lista, iar calendarul şi paşii devin credibili abia după această etapă. Până atunci nu are niciun rost o asumare; există riscuri serioase de depăşiri, mai ales că acum vorbim de o iniţiativă mediu privat - administraţie locală, fără forţa celei centrale. Fundaţia va fi un demers local în Cluj. Trebuie să treacă şi să fie aprobată de consiliul local, de cel judeţean (CJ), de universităţi. În paralel se fac celelalte demersuri. Pe 8 octombrie se merge la München, la Expo Real, să promovăm oportunitatea. Participă şi primarul Clujului, şi preşedintele CJ.

Menţionaţi 220+100 ha ca suprafaţă de teren pentru CIC. Există vreo înţelegere concretă, pe cifre, între autorităţi şi clusterul CIT?

Propunerea cu localizarea proiectului în Lomb e doar o propunere, primăria nu deţine 320 ha, iar o parte din suprafaţă e angajată în alte proiecte.
Ideea iniţială expusă în cei opt poli de creştere avea nevoie de 300 ha pentru a fi pusă în practică. Cred că în acest moment există acest potenţial de 220 ha, plus alte 100 ha, ca să răspundă necesităţilor de dezvoltare ale Clujului şi să asigurăm şi ecosistemul care va garanta succesul proiectului.

În desemnarea de poli strategici la nivel national, Clujul primise rolul de pol IT. S-a întâmplat ceva de atunci pentru sprijinirea dezvoltării acestuia?
IT şi Telemedicină, mai exact. De când a fost lansat acest proiect şi am ieşit din guvern, nu ştiu dacă l-a mai urmărit cineva. Cert este că în prima iteraţie de proiecte pentru fondurile europene 2014-2020 nu a intrat, dar sperăm că lucrurile s-au mai aşezat după ce prima iteraţie a fost refuzată de Bruxelles.
Are şanse reale acest proiect să se concretizeze în viitorul apropiat ca Silicon Valley de România?
Ca prim iniţiator al polului de dezvoltare şi cum nu sunt om politic, nu aş fi continuat implicarea într-un astfel de proiect dacă nu credeam nu doar că poate fi realizat, dar şi că va fi un exemplu care va umfla pânzele pentru ceilalţi şapte poli. Este un proiect care se va desfăşura pe parcursul a 15 ani, probabil cel mai mare de după Revoluţie realizat în România. Ancora a fost şi este IT, dar intră în foarte multe domenii conexe şi are o componentă puternică interdisciplinară, de cercetare aplicată, dar şi de lifestyle. Va creşte populaţia Clujului cu circa 100.000 de oameni, va atrage noi talente în zonă şi expaţi, va crea peste 20.000 locuri de muncă directe. Vor creşte atât produsul intern al Clujului şi exporturile şi îl va poziţiona ca adevărat centru regional, nu doar prin comparaţie cu judeţele limitrofe, va genera cerere de locuinţe, birouri şi servici şi va produce cercetare aplicată care se va conexa cu alte iniţiative din întreaga regiune.

Ce va cuprinde CIC

l spital regional
l spital pentru copii
l clinici
l laboratoare de cercetare
l campus
l locuinţe pentru medici (Biocity)
l spaţii expoziţionale
l campusuri ale celorlalte universităţi, cu institute de cercetare aplicată
l birouri şi acceleratoare de afaceri pentru IT şi derivate din aceasta
l laboratoare de tehnologie
l spaţii comerciale
l galerii de artă conectate care să ducă produse ale cercetării aplicate
l locuinţe

Comenteaza