Orban: “Proiectul Spitalului Regional Cluj poate absorbi muncitorii din construcții”

Orban: “Proiectul Spitalului Regional Cluj poate absorbi muncitorii din construcții”

Premierul Ludovic Orban a declarat că există posibilitatea absorbirii unei forţe de muncă importante pe piaţa construcţiilor prin susţinerea unui program de investiţii fără precedent pe care guvernul vrea să îl lanseze.

"Pentru investiţiile preconizate pe următorii zece ani pentru infrastructura de transport doar este nevoie de cel puţin 250.000 de locuri de muncă suplimentare faţă de locurile de muncă existente în domeniul construcţiilor, susține premierul, conform Digi 24.

"Sigur, luând în calcul şi programul de investiţii în domeniul infrastructurii energetice, în domeniul infrastructurii de sănătate. Am semnat contractele de finanţare pentru cele trei spitale regionale de urgență de la Craiova, Iaşi, Cluj-Napoca; sunt proiecte şi pentru alte spitale în alte oraşe importante ale României, plus vom acorda o atenţiei deosebită investiţiilor în sănătate şi aici vor exista posibilităţi de găsire a unui loc de muncă".

Premierul a reamintit că se află în pregătire programul de relansare economică, de reclădire economică naţională, care va avea ca pilon principal investiţiile publice. "Creştem masiv investiţiile publice, investiţiile în infrastructura de transport, investiţiile în infrastructura energetică, investiţiile în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în infrastructura de educaţie", a spus premierul.

Pe lângă programul IMM Invest, se vor elabora mai multe programe de sprijin pentru companii. "Suntem în pregătire pentru un program de susţinere a companiilor care nu se încadrează în IMM Invest, companii medii şi mari în care vom dezvolta instrumente de garantare şi de subvenţionare a dobânzii, pentru asigurarea capitalului de lucru şi a unor investiţii.

Vom susţine prin mecanismul ajutorului de stat investiţiile greenfield, care vor fi dezvoltate fie de companii noi, care vor să intre pe piaţa românească şi aici urmărim cu mare atenţie relocările care vor avea loc în următoarea perioada, astfel încât să atragem o parte importantă de companii care vor să se relocheze în Europa, aici, în România", a precizat Orban.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de stat, care a fost adoptată de Guvernul României, de susţinere a companiilor care au în structura costurilor un cost foarte mare cu energia electrică, prin care, pentru 2019 şi 2020, s-a acceptat o reducere din certificate de CO2 de 16%. Premierul a adăugat că sunt în pregătire pachete de susţinere a mai multor categorii de întreprinderi, prin finanţare europeană.

Comenteaza