Ouăle au ajuns produs de lux pe piaţa clujeană

Ouăle au ajuns produs de lux pe piaţa clujeană
O directivă nouă şi faptul că producătorii de ouă nu şi-au adaptat la timp condiţiile din ferme la normele Uniunii Europene (UE) au dus la creşterea preţurilor la Cluj cu peste 50%.

Clujenii sunt nemulţumiţi de scumpirea rapidă, de la 30-35 de bani la 1 leu. Îngrijorarea este sporită de apropierea Paştelui, un nou pretext de creşteri de preţ. Cauza fenomenului ţine de temperaturile scăzute şi de blocajele recente provocate de zăpadă, dar şi de o directivă a UE care interzice de la 1 martie vânzarea ouălor provenite de la găini crescute în baterii. Oferta redusă a dus la majorarea preţurilor. "Nu mai producem ouă de la începutul acestui an. Înainte aveam 150.000 de găini în linia de producţie de ouă. Nu ştiu care este cauza scumpirii acestui produs", a declarat Petrică Costin, directorul general al companiei Oncos Cluj.

Ferma Pop Avi produce ouă ecologice din 2003. Preţurile ouălor obişnuite s-au apropiat de cele ale ouălor eco, de 12-13 lei pe caserolă. "La noi preţul a crescut doar din cauza majorării costului motorinei cu 2-3%", a precizat managerul general Ion Pop. "Am investit mult încă de la început pentru produse ecologice, aşa că măsura de acum nu ne-a afectat. Avem o piaţă stabilă, supermarketuri din toată ţara, iar consumatorii noştri sunt constanţi", a declarat Pop.

"Producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95 % din cerinţele pieţei interne. Preţul de producător, fără taxa pe valoarea adăugată, înregistrat în perioada 20-26 februarie este de 0,35 bani la categoria M şi L. Creşterea preţurilor de piaţă din ultima perioadă nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere, şi nici al creşterii preţurilor de producător", conform asociaţiei producătorilor de profil.

 

 

Etichete
Comenteaza