Patronii HoReCa din Cluj nu vor o creștere a TVA-ului în industrie. „Abia ne revenim după pandemie” / Ar crește automat prețurile

Patronii HoReCa din Cluj nu vor o creștere a TVA-ului în industrie. „Abia ne revenim după pandemie” / Ar crește automat prețurile
| Foto: Arhivă/Fotografie ilustrativă - Terase Piața Unirii Cluj-Napoca

Patronii din HoReCa Cluj nu susțin nici ei intenția Guvernului României de a crește cota de TVA aplicată industriei HoReCa de la 9 la 19%.

Organizația Patronală HORECA Cluj susține demersurile colegilor de la Organizația Patronală HORA București și Federația Industriei Hoteliere din România, prin care se contestă intenția Guvernului României de a crește cota de TVA aplicată industriei HORECA de la 9 la 19% și se solicită consultări publice cu organizațiile patronale din domeniu când se discută luarea unor decizii care pot afecta semnificativ acest sector, potrivit unui comunicat.

„Abia ne revenim după pandemie”

„Abia ne revenim după pandemia de Covid 19, timp în care operatorii HORECA au fost cei mai afectați și ne vedem puși în fața unei posibile noi majorări a cotei de TVA, fără o consultare prealabilă a organizațiilor patronale, și fără să se ia în considerare efectele negative pe care le va produce această măsură afacerilor din acest domeniu! Astfel că demersul colegilor de la București este mai mult decât binevenit și sperăm să fie și auzit!”, a declarat Președintele HoReCa Cluj, dl. Ștefan Gadola.

Mai jos, redăm comunicatul de presă al Organizației Patronale HORA București:

Organizația HORA trage un semnal de alarmă referitor la posibila de creștere a TVA-ului în HoReCa de la 9% la 19% și avertizează că poate o astfel de măsură poate duce industria în colaps.

București, 10 Iulie – Începutul lunii iulie a adus în atenția publică o serie de zvonuri cu privire la posibilă creștere a TVA-ului în industria HORECA, ca una dintre măsurile potențiale de creștere a veniturilor bugetare și pentru eliminarea excepțiilor din cadrul fiscal. Organizația HORA trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu există argumente care să susțină o astfel de măsură și, totodată, sectorul nu a fost consultat anterior, așa cum este firesc.

Considerăm o astfel de măsură ca fiind neadecvată situației și care poate duce la un declin semnificativ al afacerilor din domeniu, care abia au reușit să își reconstruiască business-ul după mai bine de 2 ani de pandemie și restricții.

De ce nu trebuie luată în considerare o astfel de măsură?

1. În primul rând, aplicarea unei cote reduse de TVA în Horeca este un mod de funcționare a industriei în toată Europa, nu reprezintă o excepție în România.

Din contră, o creștere a TVA-ului ar plasa România pe locul 3 după Danemarca și UK, fiind astfel la risc de a pierde avantajul competitiv. În Franța se aplică un TVA de 10%, în Germania 7%, Austria 6% etc. Un sector esențial pentru economie, așa cum este considerat turismul în România, nu ar mai putea evolua în condițiile unui TVA de 19%.

2. Evaziunea fiscală nu are încă o soluție de a fi combătută de către stat.

Organizația HORA a susținut mereu dezvoltarea sănătoasă a industriei și face față cu greu competiției afacerilor din zonele gri și negre. O soluție ar fi ca autoritățile să caute căi de a obține venituri suplimentare din aceste zone, fără să pună presiune tot pe contribuabilii corecți din sector. O creștere a TVA-ului ar avea un efect invers, creând un context în care ar crește tentația pentru evaziune.

3. Creșterea de TVA ar presupune automat și creșterea prețurilor, ce vor fi resimțite imediat de consumatori.

Prețurile au tot crescut în ultimul an, iar operatorii sub nicio formă nu au cum să susțină o nouă creștere, mai ales la un astfel nivel. Această creștere s-ar regăsi chiar a doua zi în prețurile către consumatori și ar fi extrem de greu de asimilat de către ei, fie ei români sau străini, care oricum au multe alte opțiuni pentru petrecerea vacanței.

4. Contextul pe care îl traversează sectorul – revenirea după doi ani de blocaj cauzați de pandemie

Contextul pe care îl traversează sectorul – revenirea după doi ani de blocaj cauzați de pandemie
Industria a fost în colaps în cei peste 2 ani de pandemie, sute de afaceri s-au pierdut, mii de oameni au părăsit sectorul. A fost cu siguranță cea mai mare criză a sectorului ospitalității din ultimii ani. De asemenea, nu mai devreme de final de 2022 am avut deja o creștere de la 5% la 9%, discutată, acceptată și asumată de operatori. Se împlinește abia un an de când industria a început să simtă o revenire, dar nu mai poate duce în cârcă o nouă măsură fiscală cu impact atât de semnificativ. Este de neacceptat ca după doar 6 luni să se pună în discuție o nouă creștere, care nu ar aduce decât și mai multă lipsă de predictibilitate, preceizează HORA.

„Mă aștept ca autoritățile să consulte public sectorul înainte de a lua o astfel de decizie cu un impact teribil asupra afacerilor. Ori nu ne-a întrebat nimeni nimic până acum, sperăm deci să rămână la nivel de zvon, pentru că o astfel de măsură ar însemna să dăm cu piciorul la câţiva ani de eforturi susţinute, atât din partea noastră, a celor din industrie cât şi a autorităţilor, pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. Aceşti câțiva ani de când TVA a fost redus de la 19% la 9% initial, de când am aplicat metoda europeană, rezultatele au fost benefice atât pentru noi, cât şi pentru cei care colectează taxele. În contextul unei creşteri a TVA-ului înapoi la 19%, veniturile pe care statul le colectează din industria noastră vor scădea cu siguranță, mulți se vor muta la negru. Când TVA a scăzut, initial de la 19% la 9%, veniturile statului au crescut, sunt cifre care dovedesc. Vorbim de o industrie care este încă în refacere. O creștere de acest nivel se va reflecta imediat în prețuri și va fi o nouă povară tot pe umerii populației”, a declarat Ion Biriș, Președinte HORA.

Organizația HORA se alătură astfel demersului FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România) de a amenda și contesta public o astfel de măsură, cerând totodată consultări publice cu privire la decizii care ar putea afecta semnificativ un sector întreg.

loading...
Comenteaza