Pe terasele Clujului, cu pătură și încălzitor

Pe terasele Clujului, cu pătură și încălzitor
Pătura, un accesoriu tot mai prezent pe terasele din oraș | Foto: Samsara

Cum autoritățile au dat iar ordin de închidere a restaurantelor și cafenelelor din Cluj-Napoca, pentru a doua oară în acest an, proprietarii localurilor trebuie să găsească din nou soluții pentru a-și ține afacerile în viață și încearcă să prelungească sezonul de stat pe terasă în ciuda vremii nu prea ofertante.

“Terasa noastră (și a voastră) preferată rămâne deschisă, așa că, deși serile pot fi uneori mai reci, noi vă sfătuim doar să vă îmbrăcați un pic mai gros și adecvat. Pe terasă veți găsi aceeași atmosferă încinsă de drink-uri și voie bună, cu respectarea tuturor normelor de siguranță, bineînțeles. Așa că ia-ți echipamentul de stat pe terasă și hai la Casa TIFF, indiferent de anotimp!”, îndeamnă proprietarii localului.

Administratorii Samsara Foodhouse au aplicat în această toamnă strategia organizării de evenimente în natură, în diverse locuri, sub denumirea Pop Up Stories. La degustări au așezat câte o pătură pe fiecare scaun de la masă.

“Conceptul Farm to Table aduce ingredientul mai aproape de consumator, aducând astfel o miriadă de beneficii pentru toți cei implicați, de la fermier la consumator și chiar până la întregul mediu înconjurător”, justifică reprezentanții Samsara.

Restaurantul cu specific indian Indigo a ținut cât a putut de terasă, până la finele lui septembrie. “În zilele răcoroase ne mutăm în interior. Nu uitați ca luni-vineri restaurantul se deschide de la 17:00. Nici de rezervare să nu uitați și nici de mască”.

De capriciile vremii nu au scăpat nici grădina de vară Casa Boema, nici restaurantul Livada. “Dacă nu se schimbă radical vremea (puțin probabil), vibrăm în ritmuri lounge / ambiental sus, în restaurant, de pe la 19:00, cu DJ Yoyo. Summer moved on, but we stay strong!”.

“Credem că ne putem bucura în continuare de o mâncare savuroasă, un vin bun și timp de calitate dacă respectăm măsurile impuse și avem grijă de noi și cei din jurul nostru. Noi am luat toate măsurile necesare în această direcție și vă îndemnăm să faceți la fel: purtați masca, folosiți dezinfectanții puși la dispoziție în local. Locurile la masă rămân limitate!”, spuneau, în septembrie, administratorii Livada.

Multe dintre aceste localuri nu au mai oferit amănunte despre felul în care vor funcționa în continuare sau dacă își vor întrerupe de tot activitatea din 12 octombrie. De altfel, unul dintre cele mai apreciate restaurante din oraș, Bricks, s-a închis definitiv încă din primăvară.

Instituția Prefectului Cluj a anunțat că, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, din 12 octombrie se închid restaurantele și cafenele în interior, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitate de prelungire, din pricina incidenței de peste 1,5 la 1.000 de locuitori a infectărilor cu Covid-19.

Decizia privește municipiul Cluj-Napoca și localitățile Apahida, Căianu, Cășeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Feleacu, Florești, Mintiu Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic, Vad, conform Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Guvernul a prezentat măsurile fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din acest sector luate după decizia sa de a închide restaurantele la interior, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Domeniul hoteluri, restaurante, catering va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului.

Autoritățile locale vor avea posibilitatea până la 1 decembrie să dispună scutirea impozitului pe clădiri și a taxei de ocupare a domeniului public pentru anul în curs. Executivul va continua plata șomajului tehnic pentru angajați în perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil și plata a 41,5% din salariul de bază pentru fiecare loc de muncă menținut la reluarea activității.

Comenteaza