Planul Urbanistic General are avize expirate înainte să intre în vigoare

Planul Urbanistic General are avize expirate înainte să intre în vigoare
Documentaţia privind noile reguli de construire ale municipiului Cluj-Napoca a ajuns la Consiliul Judeţean (CJ), ce urmează să dea avizul final de care are nevoie Planul Urbanistic General (PUG) reactualizat înainte de analiza decisivă a Consiliului Local (CL). Contractul pentrul noul PUG a fost semnat în iunie 2009.

Serviciul de specialitate al forului judeţean nu poate să elibereze deocamdată avizul final de care are nevoie noul PUG înainte ca acesta să fie supus dezbaterii în CL. „Nu s-a dat încă avizul, acum punem ordine în documentaţie. Unele dintre avizele eliberate de alte instituţii sunt expirate, având în vedere că a trecut atâta timp până să ajungă aici. E nevoie de actualizarea acestora. În principiu, instituţiile avizatoare spun că, dacă între timp nu s-au făcut modificări, acestea îşi menţin poziţiile deja exprimate. Am primit şi de la primărie acum unele avize, dar şi nişte planşe cu modificări, pe care trebuie să le analizăm. E o temă extrem de complexă, dar ne bucurăm că toate instituţiile colaborează cu noi ca să rezolvăm cât de repede aceste aspecte. Acum se pun lucrurile cap la cap şi apoi vom intra într-o şedinţă de Comisie de Urbanism. Sperăm ca totul să se rezolve cât de repede", au explicat reprezentanţii Direcţiei urbanism din cadrul CJ.

Modificările aduse reglementărilor în această perioadă sunt mici şi nu ar trebui să creeze probleme în procesul de actualizare a avizelor, spun reprezentanţii echipei PUG. „Dacă unele avize au expirat din cauza duratei extinse a acestui proces, cred că acestea pot fi reactualizate; e vorba cel mai probabil de formalităţi. Modificările aduse între timp planului sunt mici, se referă la câteva parcele. Desigur, pentru asta e nevoie să îşi exprime poziţia CJ şi celelalte instituţii abilitate. La acest stadiu nu cred însă că vor mai fi probleme (până la discutarea în CL şi intrarea în vigoare, n. red.). Noi avem speranţa că va fi vorba de 2013", a menţionat arhitectul Eugen Pănescu, membru în echipa care a lucrat la reactualizarea PUG.

Cea mai recentă variantă de PUG a mai fost lansată în dezbatere pe parcursul verii, documentaţia având ca termen prevăzut pentru discutarea sa în CL Local începutul de toamnă, potrivit celor mai recente estimări ale echipei PUG. La finalul lunii iulie, echipa de proiectare a PUG a depus la primărie, în vederea publicării pe site, ultima variantă a proiectului, „care ţine cont de acele solicitări din partea cetăţenilor, comunicate în etapa de dezbatere publică, care se încadrează în viziunea globală a PUG", conform explicaţiilor date de reprezentanţii primăriei. Contractul pentru noul PUG, de care se ocupă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în asociere cu birourile de proiectare Planwerk şi Bogart, trebuia finalizat încă din 2010. UTCN este câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Potrivit datelor transmise de municipalitate, subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, societăţile DASAT Invest şi ISH România. Contractul a fost semnat în iunie 2009, ceea ce înseamnă că PUG ar fi trebuit să fie gata la finalul lui 2010.

 

 

Comenteaza