News alert Platforma Libertatea, business american. Ion Sturza și-a vândut afacerea din Cluj

Platforma Libertatea, business american. Ion Sturza și-a vândut afacerea din Cluj
Nina Moldovan, primarul Emil Boc și Ion Sturza, la inaugurarea parcului tehnologic | Foto: LTP

Compania imobiliară White Star Real Estate (WSRE) a preluat Liberty Technology Park (LTP) de la Fribourg Development, deținută de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. 

LTP include 18.000 mp de foste clădiri industriale, transformate în ultimii șase ani de Fribourg într-un parc tehnologic modern. Cele cinci clădiri de birouri de clasa A sunt certificate ecologic BREEAM datorită tehnologiilor inovatoare, prietenoase cu mediul înconjurător și eficiente din punct de vedere energetic. Acestora li se adaugă încă trei hectare de teren pentru dezvoltări viitoare.  

Localizat în nordul municipiului, LTP se bucură de prezența unor chiriași internaționali de renume din zona IT&C și cercetare - dezvoltare, cum ar fi Siemens, IBM, Majorel și Altran. Aici a fost lansat și Spherik Accelerator, care urmărește să îmbunătățească comunitatea locală a start-up-urilor și o ajută să se dezvolte cu rapiditate pe plan internațional.

VEZI Liberty, în topul proiectelor de regenerare urbană 

WRSE și partenerul său, un fond de investiții al unei importante universități din SUA, au dezvoltat un consorțiu pentru achiziția LTP și dezvoltarea ulterioară a acestui proiect. WSRE va gestiona atât proprietatea existentă, cât și dezvoltarea următoarelor faze. Consultanții achiziției pentru WSRE au fost Albota Law, Dentons, Colliers International România (finanțare) și EY, iar pentru Fribourg Development - Colliers și Reff & Associates. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

„Suntem încântați de oportunitatea oferită de LTP de a beneficia de tendințele economice și demografice favorabile ale României și de a continua construirea unuia dintre cele mai importante parcuri tehnologice din zona Europei Centrale și de Est. Achiziția LTP reprezintă o premieră: prima dată când un fond de investiții al unei universități americane investește direct pe piața imobiliară din România. Acest lucru demonstrează încrederea pe care o avem în dezvoltarea orașului, în general, precum și în potențialul inovator al rezidenților din LTP”, a declarat Brian Patterson, fondatorul WSRE.
„În ultimii ani, am lucrat intens pentru a crea un ecosistem IT unic, care este acum locul perfect pentru corporații, companii mici și mijlocii și start-up-uri deopotrivă. Liberty a contribuit la conturarea industriei tehnologice din Cluj și, în același timp, a marcat începutul redefinirii acestui fost cartier industrial. Suntem mândri de înțelegerea cu WSRE, care împărtășește viziunea noastră privind viitorul regiunii, și vom continua să-i sprijinim în dezvoltarea ulterioară a LTP”, a spus Ion Sturza.

WSRE este o companie imobiliară internațională cu un istoric de cea mai înaltă ținută. Echipa sa activează în Europa Centrală și de Est din 1997 și a condus finalizarea a peste 50 de proiecte de dezvoltare din toată regiunea. White Star le oferă clienților servicii premium de imobiliare și administrarea proprietăților; de asemenea, identifică și dezvoltă oportunități din domeniul imobiliar pe piețele din Europa Centrală și de Est.

Aceasta este prezentă în România din 2006, unde cel mai cunoscut proiect al său este clădirea de birouri Lakeview din București. Fribourg Development este o divizie a Fribourg Capital – unul dintre principalele fonduri de capital privat din România, înființat în 2009. Istoria Fribourg înseamnă investiții un portofoliu diversificat în industrii diferite, de la imobiliare și IT&C la producție și agricultură.

Tehnologie și hoteluri

Actualul manager al LTP, Nina Moldovan, a fost prezentat de curând și ca președinte al Consiliului de Administrație al Winners Park Invest, companie controlată de președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, care va investi în hotelul de 5* Radisson Blu, ce se ridică pe structura fostului Sport. Unitatea de 149 de camere va fi funcțională din 2021. Astfel, Nina Moldovan este din nou activă în domeniul hotelier după experiența anterioară ca director al Hotelului City Plaza, devenit DoubleTree by Hilton. 

VEZI Primul hotel de lux al Clujului 

Comenteaza