Poveste reală cu muncitori "de import". "Vin targetați: când ating 2500 de euro fix, dispar! Seara zâmbeau, dimineața nu mai erau nicăieri"

Poveste reală cu muncitori "de import". "Vin targetați: când ating 2500 de euro fix, dispar! Seara zâmbeau, dimineața nu mai erau nicăieri"

A găsi forță de muncă în unele domenii a devenit o reală problemă în România, așa că multe companii ajung să importe muncitori din țări din Asia. Însă sunt și antreprenori "pățiți" cu astfel de angajați. Iată ce povestește fondatorul Wonderland:

Darius Mârza, fondatorul Wonderland, a vorbit la ZIUA LIVE despre cât de greu este să îți găsești personal stabil (vezi aici), mai ales în domeniul hotelier, în care funcționează încă mirajul vestului, care îi atrage pe români peste hotare. Golul lăsat de românii plecați pe alte meleaguri a fost umplut acasă cu muncitori de import, în special din zona Asiei, așa-zișii "nepalezi". 

Antreprenorul care a făcut "Țara Minunilor" la Cluj povestește o experiență neplăcută pe care a avut-o cu astfel de angajați, care au plecat peste noapte, lăsându-l descoperit, însă susține că problema ține de statul român, care nu manageriază cum trebuie această chestiune.

"Înainte, oricum era complicat, dura cam trei luni să aduci un om din Nepal, din Sri Lanka sau de unde o fi el. Acum, eu speream să devină treaba mai legeră. De genul - eu dacă vreau să-l aduc, îi plătesc avionul azi, să fie o formalitate. Să pui numai sus actele, faci un upload acolo și în două zile, dacă vede că nu-i criminal, nu-i pușcăriaș, adică să vadă că nu aduci oameni răi în țară, instant ar trebui să-i poată da dreptul de muncă. Nu, la noi, e așa: te îngreunează maxim să-i aduci din afară, dar îi lasă ușor să meargă de la noi din țară să lucreze în alte părți. Și pe a noștri parcă îi încurajează să meargă în afară. Concret, acum am doi nepalezi. Unul mi-a venit de o lună și unul de trei zile. Am început demersurile acum 14 luni. Și ei zic că în 6-7 luni îi pot aduce și în realitate, în 12-14 luni (...) În occident e super ușor: le dau și ajutoare sociale, după o săptămână au acte, le dau de toate, abia așteaptă, la ei e aur curat să meargă dincolo. Deci, la noi e super complicat să-i aducem, ei foarte ușor să duc dincolo și acolo îi ajută cu de toate", susține Mârza. 

Afaceristul clujean a spus pe șleau ce a pățit.

"Anul trecut aveam tot câte 10-14 srilankezi la curățenie. Și, nu mi-a venit să cred... Deci, stai la povești cu ei și vin targetați: când ating 2500 de euro fix, atâta e o călăuză, deci când au 2500 fără 10-20 de euro și știu că îi fac noaptea respectivă, a doua zi dimineață la 2501 euro în buzunar, au plecat. Bine, acum s-au deschis vămile și nu mai e valabil ce zic eu, dar înainte așa era. 

Nu mi-au venit să cred, mi-au plecat câte 10, câte 12, plecau așa, instantaneu, cum aveau banii. Zâmbeau seara și mai făceau un pic de ciubuc, că stăteau la baie după clienți și le mai dădea unul-altul, și când au făcut 2500 de euro, la ora 3 sunau și la ora 5 dimineața erau mașinile în față, îi luau și plecau. Pe la 6-7 dimineața îți erau goale toate dormitoarele", a relatat antreprenorul la ZIUA LIVE.

"Noi pe ai noștri nu suntem curioși să-i ținem, să le dăm diferite stimulente"

Darius Mârza spune că statul ar trebui să găsească soluții pentru a ține forța de muncă în țară, indiferent că este vorba despre români sau străini.

"Noi pe ai noștri nu suntem curioși să-i ținem, să le dăm stimulente și, invers, să facem așa încât să nu plece atât de ușor. Îți dau un exemplu, că eu acum mă chinui la treaba asta să găsesc cei mai buni avocați din țară, deși o să se supere unii pe mine, n-am zis niciodată public treaba asta - vreau să găsesc o variantă pentru cei care vor să plece (...) toată lumea are educație, și ei merg când ajung să fie productivi, după multă investiție din partea, mă rog, a statului, cumva să ajute societatea, să poată să dea înapoi, pentru că ei merg și dau înapoi în vest. Și pe bună dreptate, că aici nu au ajutoare de la stat, nu se pot dezvolta... Ar trebui să se lupte (statul - n.red.) să ajute, ca lumea să se poată dezvolta, să fie mulțumită, adică ei să mulțumească poporul ca să stea liniștit. Clar trebuie găsită o lege, că altfel va fi dezastru și mă lupt cu treaba asta, încă n-am găsit soluția, să să fie un calcul financiar, exact ca în America, toți își iau credite și lucrează ani buni ca să își plătească educația și universitățile. Ne pare rău că nu punem umărul împreună să ducem țara înainte, dar măcar nu o tragem în jos, eu așa văd treaba.

Vă spun eu că, aici în țară, cine vrea și muncește, nu există să nu câștige minim cât dincolo, numai că dincolo se muncește mult mai mult, adică mult mai multe ore și atunci, automat, banii sunt pe măsură. I-aș aduce înapoi și să le dau ceva facilități, de exemplu, eu asta mi-aș dori ca lângă fiecare oraș să fie o zonă, cu infrastructură, cu instalații, cu de toate, să zic: aveți aici terenul, voi haideți cu banii care i-ați strâns și faceți-vă o casă. (...) Clar, nu poți să-ți găsești mai bine locul în altă parte decât la tine în țară, exclus", consideră Darius Mârza.

Comenteaza