Prețurile la energie electrică în 2022: Cât vor plăti românii începând din luna aceasta

Prețurile la energie electrică în 2022: Cât vor plăti românii începând din luna aceasta
| Foto: playtech.ro

Anul 2022 vine cu scumpiri majore ale facturilor la electricitate și gaze pentru toți românii.

Din momentul liberalizării pieței engergiei în țara noastră, clienții din România se împart în două categorii: unii care au deja o ofertă de pe piața concurențială și cei care nu au făcut nicio alegere, plătind așa-numitul preț de serviciu universal. Ce se va întâmpla cu cea de-a doua grupare de consumatori, afli în rândurile de mai jos.

Începând cu luna ianuarie, românii vor avea facturi la energie electrică mult mai mari, întrucât prețurile cresc cu până la 90% pentru milioane de clienți casnici.

Consumatorii casnici care nu au semnat contracte concurențiale, deci nu au ales o ofertă existentă pe piață, plătind așa-numitul preț de serviciu universal, vor achita, calculat de la 1 ianuarie 2022, un preț de 1 leu/KWh pentru energia electrică, dacă depășesc consumul lunar de 330 KWh.

O nouă scumpire e programată pentru 1 aprilie, când prețurile vor fi cuprinse între 1,29 și 1,6 lei/KWh, în funcție de regiune.

Așa se face că, până la 1 aprilie 2022, românii care au un consum lunar mai mic de 330 KWh vor putea beneficia de compensarea de 0,29 lei/KWh, plătind un preț final de 0,71 lei/MWh.

Potrivit ANRE, la finalul lunii septembrie existau 3,7 milioane de consumatori casnici care nu făcuseră nicio alegere, beneficiind de prețuri pentru serviciu universal, care se modifică de două ori pe an.

Ultima modificare a avut loc în iulie 2021, astfel că următoarea modificare este programată pentru 1 ianuarie 2022. Dacă până acum clienții aflați în situația de mai sus erau protejați în fața creșterilor de preț din piață, plătind printre cele mai mici facturi în ultimele luni, aceștia vor simți începând cu luna ianuarie o creștere abruptă a prețurilor, motivul principal fiind creșterea prețului energiei electrice din piață, potrivit playtech.ro.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, prețul unui kw pentru clienții Electrica de la Serviciul Universal va fi de 1,48 de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel valabil până la finalul acestui an. Pentru cei care și-au schimbat contractele și au optat pentru piața liberă, Electrica oferă mai multe pachete, cu tarife cuprinse între 1.36 lei/kw și 1.43 lei/kw.

Comenteaza