Prioritățile lui Boc: centura, autostrada și avionul spre Ungaria

Prioritățile lui Boc: centura, autostrada și avionul spre Ungaria
Primarul Clujului susține că municipiul are nevoie de o infrastructură de transport care să conecteze orașul cu vestul Europei pentru a atrage în mod corespunzător companiile străine.

"Sunt trei obiective importante încă nefinalizate de care avem mare nevoie și pe care vrem să le vedem realizate cât mai repede. În primul rând construirea Autostrăzii Transilvania (A3) - ce ține de autoritățile române, dar pe care vrem să o impulsionăm - care este legătura României cu vestul Europei.

Apoi linia aeriană Cluj-Napoca - Budapesta pe care este o rușine că nu o avem și suntem nevoiți să facem pe patru roți un drum în condițiile pe care le știm. Nu în ultimul rând, centura metropolitană a Clujului care va decongestiona o parte importantă a traficului din oraș, așa cum s-a întâmplat, la timpul respectiv, cu variantele Bulevardul Muncii și Vâlcele - Apahida sau porțiunea realizată din A3", a declarat Emil Boc.

El a explicat oamenilor de afaceri maghiari că strategia Clujului include toate cele trei mari direcții pe care aceștia le vizează: conceptul de oraș inteligent (Smart City), sectorul construcțiilor și domeniul medical. "La Cluj sunt deja proiecte de 1 miliard de euro în sectorul construcțiilor pentru următorii 3-7 ani. Important este să nu pierdem poziția pe care o avem acum, pentru că nici alții nu stau pe loc", explică edilul clujean. 

Consului general al Ungariei la Cluj, Lajos Mile, a promis că va face eforturi pentru mărirea schimburilor comerciale între cele două țări. "Degeaba vorbim despre strategii europene, macrostrategii transatlantice dacă între noi, țările vecine, nu facem nimic. Întotdeauna este să te bazezi mai întâi pe tine însuți și mai apoi pe vecini". 

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Istvan Vakar, consideră că magnetul zonei trebuie să fie Cluj-Napoca, dublat de "cuiburi" create în zona metropolitană. "Baza de atragere a investitorilor este creată la aeroport, în parcurile industriale Tetarom. Mai multe investiții care creează locuri de muncă fac la un loc cât una mare, gen Nokia, de aceea CJ își propune să fie un stimulent de dezvoltare regională".

Strategia economică a Ungariei urmărește introducerea noilor tehnologii, digitalizare, eficiența energetică, automobilele electrice și conduse autonom, exploatarea eficientă a resurselor. În prezent, țara vecină se concentrează pe exporturi în Uniunea Europeană, în special de autovehicule și componente auto, mașini și utilaje, produse alimentare.

Consulatul General al Ungariei și Primăria Cluj-Napoca au organizat la Facultatea de Științe Economice "Forumul de Afaceri Româno-Ungar". Scopul este de a consolida dialogul economic între cele două țări și de a intensifica volumul schimburilor comerciale prin construirea de relații profesionale între reprezentanții companiilor mici și mijlocii. Forumul a vizat trei secțiuni: industria sănătății, dezvoltare inteligentă urbană, industria construcțiilor. 

Comenteaza