Publicitatea pe internet a învins criza

Publicitatea pe internet a învins criza
Veniturile vehiculate pentru reclama online în România au crescut de la 15,4 milioane de euro în 2009 la 22,1 milioane de euro anul trecut, a anunţat ieri, la Zilele Marketingului, Doru Panaitescu (foto), consultant al agenţiei Wild Escapes.

El a arătat că după căderea respectivă, singura din ultimii şapte ani pe acest segment, a urmat o urcare, iar estimările pe 2013 indică venituri de 26,7 milioane de euro. „Constatăm o migrare a publicităţii româneşti către marile portaluri: Facebook, Google, Yahoo. Mai ales după ordonanţa care îngrădeşte agenţiile de publicitate la contractarea reclamei la TV, vom asista la o majorare a reclamei pe internet. Pe de altă parte, mulţi dintre proprietarii de ziare încă nu şi-au găsit rolul în noua orânduire", a atenţionat Panaitescu.

Unele companii se orientează acum către site-uri de nişă, care le pot oferi o mai bună ţintire a clienţilor. Printre portalurile care adună grupuri cu preocupări comune sunt cele de părinţi, clubberi, pescari, offroad, trenuleţe electrice. „Ca să îţi pui o machetă de trenuleţ ai nevoie de o cameră mare dedicată, vrei să îţi cumperi o casă mai mari, deci vei fi client al imobiliarilor", a dezvăluit acesta mecanismul reclamei.

Panaitescu a făcut şi istoria marketingului pe internet după apariţia crizei: dacă în 2009 bugetele de publicitate online au stagnat, în 2010 banii început să meargă spre domeniile auto, telecom, în 2011 au apărut blogerii, care îşi fac singuri audienţa şi care încasează anual între 5.000 şi 15.000 de euro, în 2012 unii jucători de pe piaţă au fuzionat, iar în acest an Google Ads, Yahoo Network sau Facebook Ads vor aspira peste 50% din bugetele de reclamă ale unor companii.

Zilele Marketingului au adunat la Bastionul Croitorilor specialişti locali şi naţionali, oameni de afaceri, studenţi. Acesta este un concept gândit şi organizat de Asociaţia Studenţilor de Marketing de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Printre vorbitori s-au mai numărat Eusebiu Burcaş, Dragoş Alexa, Cristina Berdea, Călin Biriş, Anca Silaghi, Adrian Ilovan, Olga Stanciu, Călin Crainic, Victor Gavronschi.

Comenteaza