Dragoş Damian, Terapia Cluj: Hidroelectrica - mai ţineţi minte cine a salvat-o de la faliment? Şi cum a fost răsplătit pentru asta?
- Scris de Dragoş Damian
- 13 Iul 2023, 09:28
- Opinie
- Ascultă știrea
Ca să clarificam din capul locului, să vorbesc eu despre listarea Hidroelectrica este ca şi cum un broker la bursa ar vorbi despre mecanismul de acţiune al combinaţiei fixe ivacaftor + tezacaftor + elexacaftor.
Indraznesc totusi sa salut listarea IPO a companiei ca pe un succes epic al pietei de capital din Romania, in general al capitalului romanesc.
In primul rand listarea Hidroelectrica este un succes de marketing si PR. Modul in care a fost pregatita listarea, pretul de listare, emotia crescendo, etc. ii face invidiosi pe specialistii in domeniu, Firma de marketing si PR care a stat in spatele proiectului merita felicitata – cel mai simplu exemplu, indice bursier “H2O”, adica oamenii astia chiar sunt buni, asteptam si un slogan “Hype pe H2O”, cum a propus un coleg.
Ce-i drept, s-a investit in marketing si PR, o mare parte costul listarii de 400 de milioane lei sigur acolo s-au dus.
In al doilea rand, listarea Hidroelectrica este un succes de miscare masiva de bani. A extras bani albi sau negri din logica imobiliarelor, a importurilor, a cumpararii de bolizi scumpi sau, pur si simplu, a tinerii lor sub perna si i-a trimis sa faca si mai multi bani pe piata de capital, acolo unde in toate tarile care se respecta se joaca in liga mare. Istoricii economici spun ca dainuirea capitalismului a fost posibila pentru ca banii s-au miscat in piata de capital, unde nici macar politicul nu poate influenta mare lucru, chiar daca primeste din cand in cand ponturi din interior.
In al treilea rand, poate inca nu a fost perceputa aceasta latura idealista, listarea Hidroelectrica este un succes de patriotism. Romanii care au scos banii din buzunar au facut-o si pentru ca probabil au inteles ca mancarea, energia, chimia si apararea trebuie produse intr-o mare masura in tara. Romania este astazi profund captiva din cauza dezindustrializarii.
Piata specialistilor s-a impartit imediat in pro si contra subscrierii, astfel incat acum nu ne mai ramane decat sa asteptam sa vedem daca va invinge teoria planificarii strategice pe termen lung sau teoria oportunitatii imediate.
Un lucru este sigur. De maine incolo, cand Noua Hidroelectrica va incepe sa-si numeasca structurile de conducere, toti ochii vor fi pe viitorul CEO si pe viitorii membrii in CA. Intelegem din toate discursurile de afaceri sau politice ca Romania va avea in viitorul apropiat abundenta de energie din gazul extras din Marea Neagra, din microcentralele nucleare, din fermele eoliene si solare, din pacura si cocsul care inca domina productia de energie. Si, desigur, Romania va avea energie din apa. Cu un astfel de surplus si o astfel de competitie pe toate drumurile, va fi extrem de greu sa te ridici la asteptarile pe care le au in acest moment investitorii.
Intre timp v-ati reamintit sau ati dat un google si ati aflat cine a salvat Hidroelectrica de la faliment si cum a fost rasplatit pentru asta. Fara el nu am fi avut astazi acest succes al capitalului romanesc, am fi avut inca un jucator industrial inchis. (Opinie publicată pe zf.ro)