Video „Rabla pentru sobe”. Câți bani ar putea primi românii pentru înlocuirea sobei

„Rabla pentru sobe”. Câți bani ar putea primi românii pentru înlocuirea sobei
| Foto: 70200 - Depositphotos.com

„Rabla pentru sobe” este un proiect care cuprinde și comunele din județul Cluj.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, miercuri, lansarea a programului „Rabla pentru sobe”, potrivit căruia peste 50.000 de români vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-şi înlocui sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt.

„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot creşte randamentul la peste 80%. (...) ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem şi un aer mai curat”, spune Mircea Fechet într-o conferință de presă potrivit Agerpes.

„Rabla pentru sobe” și în comunele clujene

Programul este unul pilot şi se adresează comunelor din 28 de judeţe ale ţării din zona montană, respectiv Alba, Arad, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timmiş, Vrancea şi Vâlcea.

Fechet precizează că buget total iniţial este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe / 50 de sobe per comună.

Proiectul prevede că se finanţează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.

De asemenea, sobele trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 şi 35 kw, cu un randament de minimum 80%.

„Asta înseamnă că putem încălzi o locuinţă de cel puţin 60 mp, până la 140, chiar 200 mp˛ în funcţie de cât de bine este izolată casa respectivă. Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat «Rabla local». Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu. Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei. Ne dorim ca oamenii să nu fie puşi pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfăşura într-un spaţiu digital, se va desfăşura online, vom avea o platformă informatică dedicată. Condiţiile pe care cetăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program sunt foarte simple, în opinia mea, respectiv să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe şi să nu aibă datorii la stat", a completat Mircea Fechet.

Oficialul a subliniat, totodată, că, dintre cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc.

„De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul recePrimăriile se înscriu prin AFM în program. (...) După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscrişi vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, potrivit proiectului.

Comenteaza