Record istoric la bursă. Capitalizarea companiilor listate a depășit 300 miliarde lei

Record istoric la bursă. Capitalizarea companiilor listate a depășit 300 miliarde lei
| Foto: Mircea Moira - Depositphotos.com

Valoarea de piata a tuturor celor 371 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depăşit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni din 2023.

Valoarea de piaţă a tuturor celor 371 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), atât pe Piaţa Reglementată (PR), cât şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), a depăşit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an, informează BVB, printr-un comunicat.

Conform sursei citate, din aceasta sumă, 287 miliarde lei o reprezintă capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR şi 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT.

La nivelul cumulat al PR şi SMT, capitalizarea companiilor listate a crescut cu 43% doar în acest an. De altfel, în ultimii şase ani, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la BVB s-a dublat. Luând în calcul doar companiile româneşti listate la BVB, capitalizarea acestora a crescut cu 127%, de la 97 miliarde lei în 2018, la 220 miliarde lei în acest an.

De la începutul anului, piaţa de capital din România s-a remarcat prin creşteri de două cifre la nivelul tuturor indicilor BVB. Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide 20 de companii listate pe PR, a crescut cu 26%, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu aproape 34%, iar indicele dedicat SMT, BET AeRO, a crescut cu peste 14%.

Președinte BVB: „Companiile listate la bursă au ajuns să reprezinte 21,3% din PIB-ul României”

„Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti au ajuns să reprezinte 21,3% din PIB-ul României pe anul 2022. Valoarea tuturor companiilor listate la BVB este astăzi la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind 300 miliarde lei. Credem că aceste date sunt elemente care conturează un tablou cât se poate de clar de dezvoltare economică şi anume că putem avea o economie puternică doar printr-o bursă puternică. Vom continua să promovăm BVB ca un canal esenţial de finanţare pentru companiile româneşti pentru că rezultatele de până acum ne arată că dezvoltăm bursa în direcţia corectă: doar în ultimii 5 ani, pe piaţa de capital românească, au fost listate 176 de instrumente financiare, cu o valoare cumulată de 10,8 miliarde euro", a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

Potrivit comunicatului BVB, în noiembrie, indicele BET, a avut un avans de aproape 3,5%. O rată de creştere similară a fost înregistrată şi la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele. La nivelul PR, cel mai semnificativ avans din rândul indicilor BVB a fost în cazul BET-NG, care include companiile din energie şi utilităţi, cu un plus de 4,7% doar în noiembrie. Tot luna trecută, indicele BET AeRO, dedicat companiilor reprezentative listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), a câştigat 4,9%.

La finalul primelor 11 luni ale acestui an, indicele BET a ajuns la 14.712 puncte, ceea ce înseamnă o creştere de 26,1% obţinută doar în acest an. Indicele BET-TR a închis ultima şedinţă de tranzacţionare din noiembrie la un nivel de 30.371 puncte, ceea ce corespunde unei creşteri de 33,9% realizată pana acum pe parcursul acestui an. Indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG, a crescut cu 26,8%, până la 1.080 puncte la final de noiembrie, în timp ce indicele BET AeRO a ajuns la 945 puncte, în urcare cu 14,2% în primele 11 luni ale anului.

Evoluţia puternic pozitivă a pieţei de capital a fost influenţată, printre altele, de listarea Hidroelectrica, cel mai mare IPO din Europa realizat până acum în acest an, de continuarea programului de obligaţiuni de stat Fidelis, creşterea numărului de investitori până la un nivel record de 168.000, precum şi de proiectele realizate la nivelul BVB, ca operator de piaţă şi sistem.

CEO BVB: „Nu există afacere prea mare în România care să nu poată fi listată la bursă”

„Am primit în acest an o confirmare fără echivoc din partea pieţei că nu există afacere prea mare în România care să nu poată fi listată la BVB. Avem în ţară multe companii cu istoric solid şi acestea pot deveni o poveste de succes atât la nivel naţional, cât şi regional, iar listarea la bursă este o etapă firească de dezvoltare. Valoarea de piaţă luând în calcul doar companiile româneşti listate la BVB a crescut cu 127% în ultimii 6 ani, de la sub 100 miliarde lei în 2018, la 220 miliarde lei în acest an. Suntem încrezători în dezvoltarea viitoare a pieţei, ţinând cont atât de măsurile pe care le-am implementat până acum, de perspectiva operaţionalizării Contrapărţii Centrale, creându-se astfel premisele includerii Romaniei pe lista MSCI privind acordarea statutului de Piaţă Emergentă", a subliniat Adrian Tănase, CEO BVB.

Comenteaza