REGULI la sacrificarea porcului de Crăciun. AMENZILE sunt uriașe

REGULI la sacrificarea porcului de Crăciun. AMENZILE sunt uriașe

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite că sacrificarea porcului în gospodărie vine la pachet cu o serie de reguli de care românii trebuie să țină seama.

ANSVSA le recomandă românilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

În ceea ce privește, autoritatea subliniază că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Sacrificarea porcului în gospodărie vine la pachet cu o serie de reguli pe care românii trebuie să le cunoască și să le aplice. În primul rând, ANSVSA menționează că porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, ci doar consumate în familie.

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.

Înainte de sacrificarea porcului, crescătorii au obligația de a solicita vizita medicului veterinar pentru ca acesta să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a vedea ce probe trebuie prelevate și ce analize trebuie făcute pentru ca, ulterior, consumul de carne de porc să nu pună sănătatea în pericol, iar o altă regulă este ca medicul veterinar să amețească porcul înainte de sacrificare, asta pentru a scuti animalul de suferință.

ANSVSA atrage atenția că cel care sacrifică porcul în gospodărie are obligația de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate. Poate face acest lucru în termen de maxim 7 zile de la momentul sacrificării, aceste informații fiind necesare pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.

Specialiștii atrag atenția că este necesar ca după sacrificarea porcului, carnea să fie testată pentru Trichinella spp. Dacă analiza iese pozitivă, ANSVSA spune că proprietarii porcului vor fi despăgubiți de stat la valoarea de piață a animalului, dacă acesta este identificat și înregistrat.

Pentru a putea testa carnea pentru Trichinella spp. este nevoie de probe din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Conform sursei citate, examenul trichineloscopic costă între 22 de lei +TVA și 81 de lei+ TVA (digestie artificială). La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul trichineloscopic.

Totodată, ANSVSA atrage atenția că, având în vedere că este interzisă comercializarea cărnii provenite de la porcul crescut în gospodărie, persoanele care vând carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Comenteaza