România are o viteză de internet mai mare decât Uniunea Europeană

România are o viteză de internet mai mare decât Uniunea Europeană
Comisia Europeană (CE) a publicat raportul DESI (indicele economiei și societății digitale privind evoluția statelor membre Uniunii Europene în domeniul digital).

România face parte din grupul țărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor digitale și se situează deasupra mediei UE în privința accesului la internet de mare viteză, rețelele naționale putând oferi viteze de 30Mbps pentru 72% dintre gospodării (media UE este de 71%). 

În raport se menționează că România a făcut cele mai mari progrese în domeniul conectivității, clasându-se pe locul 23 în rândul statelor membre. 59% dintre abonamentele la internet fix sunt la conexiuni rapide de internet, față de 54% în 2013, ceea ce plasează România pe locul doi din acest punct de vedere.

Raportul relevă faptul că 32% dintre români nu au utilizat niciodată internetul și doar 26% dintre cetățeni dețin competențe digitale de bază, iar cel mai mic procent este legat de încrederea scăzută în utilizarea internetului și a serviciilor online dar și în ceea ce privește competențele digitale și prezența online.

În schimb, România este pe poziția 28 și are un scor de 0,35, în materie de dezvoltare și utilizare a serviciilor digitale, media europeană fiind 0,52. Deși românii sunt activi pe rețelele de sociale, ei au o încredere foarte scăzută în utilizarea serviciilor de online banking (9,6%), și cumpărături online (18%).

CE consideră că România ”mai are multe de făcut pentru a avea o economie digitală, în care mediul de afaceri să beneficieze de toate oportunitățile oferite de tehnologiile digitale, mai ales în materie de productivitate si eficiență”. 

Raportul DESI atrage atenția că întreprinderile românești vor avea dificultăți în a concura pe piața globală digitală dacă nu vor utiliza mai mult aplicațiile de comerț electronic și cloud computing. Doar 7,4% dintre întreprinderile mici și mijlocii vând online în România și doar 1,9% în alte state membre.

O altă temă prezentată în raport se referă la serviciile oferite de autoritățile publice, unde România trebuie să facă progrese. Proiectele lansate de MCSI vizează tocmai livrarea digitală, prin proiecte de e-guvernare, a cât mai multor servicii, care să răspundă nevoilor cetățenilor și a mediului de afaceri, conform strategiei naționale privind agenda digitală pentru România. 

Comenteaza