Românii arunca 6.000 de tone de mâncare pe zi. La Cluj s-a deschis prima bancă de alimente! Ce produse şi cum poţi dona

Românii arunca 6.000 de tone de mâncare pe zi.  La Cluj s-a deschis prima bancă de alimente! Ce produse şi cum poţi dona

Prima bancă de alimente din Cluj, a doua din România, a fost lansată oficial şi creată după desfășurarea unui program pilot de aproximativ 7 luni, început în primăvara acestui an, timp în care au fost salvate de la aruncare aproximativ 7 tone de alimente.

Banca de alimente presupune redirecționarea mâncării în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali, un spațiu fizic autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente. Este totodată și un model de bune practici în combaterea risipei alimentare. Va funcționa după principiile FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente) și va contribui la combaterea risipei și la reducerea sărăciei și a excluziunii sociale în mod nediscriminatoriu.

Banca de alimente din Cluj face parte din Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”. Este iniţiativa echipei Food Waste Combat (FWC), în colaborare cu Banca pentru Alimente București și LIDL România. 

La evenimentul de lansare de marţi, 30 octombrie 2018, au fost prezenți reprezentanți ai marilor lanțuri de retail din România, reprezentanți ai producătorilor locali, lideri de ONG-uri și fundații de caritate, instituții locale, dar și business-uri care doresc să sprijine acest proiect pe termen mediu și lung.

“De ce ne trebuie o astfel de bancă? Surplusul de alimente există în fiecare zi (minim 420 tone de mâncare doar în retail zilnic) și în prezent acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să recuperăm produsele excedentare de la agenți economici pentru a le distribui gratuit persoanelor în nevoie. Dar nu vrem să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp. Am testat acest proces vreme de 7 luni. Risipa nu e un mit și nici un moft al vesticilor. E o realitate românească, cruntă și absurdă, ce se petrece la doi pași de noi, în fiecare zi”, afirmă membrii echipei Food Waste Combat.

Pe cine ajută banca de alimente: ONG-uri clujene care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate și alte categorii. Legăturile se stabilesc doar între persoane juridice donatori și beneficiari cu personalitate juridică.

Surplusul poate proveni de la produsele care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj, de la activitățile promoționale încheiate, mostrele gratuite sau produse catalogate la calitatea a II-a, produsele care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului, rămase în urma schimbării strategiei de marketing, aflate în apropierea datei de scadență (mai mare de 24 de ore). Pentru că funcționează pe baza de voluntariat și finanțări private, se încurajează implicarea comunității locale, fie prin donații financiare (persoane fizice, juridice sau facilități fiscale), fie prin activități de voluntariat.

În prezent, banca are o rețea comercială și o cooperativă agricolă ca donatori și aproximativ 11 organizații beneficiare. Până în 2019 urmărește să atragă cât mai mulți furnizori din domeniul alimentar, minimum trei constanți în următorul an și să ajungă la cel puțin 300 de beneficiari recurenți. Echipa poate fi contactată la adresa wastecombat@gmail.com pentru demararea oricărui parteneriat care să ajute banca de alimente (donații în bani ori surplus).

ShareFood - Aplicaţie privind combaterea risipei alimentare

Amintim că, începând de anul acesta, clujenii au la disopoziţie şi o aplicaţie mobilă prin care pot dona mâncare. Este vorba despre ShareFood, dezvoltată de Asociaţia O Masă Caldă din dorinţa de a crea o reţea de donatori şi beneficiari de hrană din cadrul unei comunităţi, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.

Aplicaţia se adresează persoanelor juridice din zona alimentaţiei publice, organizare evenimente (firme de catering, restaurante, hipermarketuri care comercializează mâncare caldă etc), care doresc să doneze mâncarea rămasă neconsumată.

Beneficiarii pot fi asociaţii/organizaţii/instituţii care au ca scop susţinerea persoanelor defavorizate din cadrul unei comunităţi, fiind incluşi aici copii, tineri şi persoane cu o situaţie materială precară, şomeri, vârstnici şi persoane fără adăpost, persoane abandonate, familii cu venituri mici etc.

Printre primii care au deschis cont de beneficiar se află Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Aplicaţia este disponibilă pentru device-uri cu sistem de operare Android. Orice solicitare de creare de cont este aprobată de administratorul aplicaţiei, care verifică corectitudinea datelor înscrise, după codul de identificare fiscală.

Aplicaţia este accesibilă la nivel naţional. Până în acest moment există cereri de validare conturi de donatori şi beneficiari din Cluj-Napoca, Bistrița şi Târgu Mureș.

Românii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi

Potrivit unui studiu făcut de FoodWaste România, românii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi. Pe primul loc se afla mâncarea gătită, fructele şi legumele. În aceste condiţii, ţara noastră se afla pe locul 9 în Europa la risipă alimentară.

 

Comenteaza