Roşiile clujene fac seminţe-n Senegal

Roşiile clujene fac seminţe-n Senegal
Roşiile de Cluj devin vedete în Africa. De doi ani, locuitorii din două sate aflate în vecinătatea capitalei Senegalului au adoptat un soi de roşii originar din Cluj.

"Aventura" roşiilor româneşti pe continentul african a pornit în 2011, odată cu un schimb de seminţe. Mai precis, o asociaţie de ţărani clujeană care promovează agricultura tradiţională a trimis în Africa, cu ocazia respectivului schimb, un pachet de seminţe de roşii adaptate la condiţiile de secetă.

Seminţele, obţinute de asociaţie de la o bătrână de lângă Gherla care le-a primit, la rândul ei, de la mama sa, s-au bucurat de succes în rândul africanilor. Deşi în zonă nu mai fuseseră plantate niciodată roşii, locuitorii din două sate din apropierea oraşului Dakar, capitala Senegalului, le-au adoptat cu braţele deschise, iar, de doi ani de zile, mănâncă roşii cu origini clujene.

"În 2011, un coleg de-al nostru a participat la un schimb de seminţe în Senegal, într-o regiune deşertică de lângă Dakar. Acolo nu se cultivaseră niciodată roşii, dar noi le-am oferit nişte seminţe adaptate să reziste la secetă de la o bătrână de lângă Gherla, care le-a primit ca dar de luntă de la mama ei. Roşiile s-au prins, astfel că, în 2012, două sate din zonă cultivau roşiile noastre", a declarat pentru economica.net, Ramona Duminiciuoiu, coordonatorul asociaţiei respective.

Înfiinţată acum cinci ani, asociaţia prin intermediul căreia roşiile clujene au pătruns în Africa, strânge diverse seminţe de la ţăranii şi grădinarii din toată ţara, în încercarea de a revitaliza soiurile lăsate de-o parte. Mai departe, acestea sunt date în mod gratuit orici le doreşte, singura condiţie fiind ca în anul următor beneficiarii să trimită înapoi aceeaşi cantitate de seminţe ca cea primită. Pe parcursul celor cinci ani, au reuşit să strângă peste 110 de specii şi 850 de varietăţi de legume.

Etichete
Comenteaza