Vine primăvara, se pregătesc grădinile! Schimb de semințe la Cluj-Napoca

Vine primăvara, se pregătesc grădinile! Schimb de semințe la Cluj-Napoca

Cultivă orașul organizează un schimb de semințe, dar și o proiecție de film documentar.

Sâmbătă, 2 martie 2024, de la ora 14.00, Cultivă orașul organizează pe strada Războieni 60 un schimb de semințe, dar și o proiecție de film documentar, urmată de o discuție despre hrana care ajunge în farfuriile noatre. Pe parcursul evenimentului, vizitatorii vor putea cumpăra mâncare gătită și băuturi artizanale. 

14:00 – 17:00 // Schimb de semințe
18:30 – 20:00 // Proiecție de film documentar & discuție

''Fie că sunteți agricultori urbani, țărani și țărănci cu experiență sau grădinari la început de drum, dorim să împărtășim din semințele salvate de noi sau primite de la alți agricultori, să experimentăm cu toții alte specii și varietăți, să le schimbăm între noi și astfel să ne diversificăm culturile. Încurajăm schimbul de semințe țărănești, locale și tradiționale, care au fost cultivate și multiplicate prin practici curate, fără pesticide și îngrășăminte chimice. Nu ai semințe? Nicio problemă, îți poți începe un prim stoc la eveniment. Credem cu tărie că semințele sunt un bun comun, care stă la baza hranei pe care o producem, alături de pământ, apă și întreaga agro-biodiversitate. De aceea, ele trebuie să fie accesibile tuturor celor care doresc să își cultive propria hrană și să devină mai apoi autonomi, prin salvarea semințelor și schimbul lor'', transmit organizatorii. 

Proiecție: De ce fructele și-au pierdut vitaminele? (2017) și vom deschide o discuție despre semințele și hrana din prezent. Ce alegeri alimentare putem face în ziua de azi? Unde se situează ele în lanțul alimentar globalizat, de la sămânță și până la ceea ce cumpărăm pentru cină? Ce perspective de mai bine avem la îndemână în vremurile actuale, cu schimbări climatice, conflicte internaționale și acapararea bunurilor comune de către marile companii interesate nu de sănătatea noastră sau viitor, ci doar de profit.

„Cultivă Orașul” este o inițiativă autonomă de agricultură urbană, ce a luat ființă în 2017, când a fost organizată o primă școală de grădinari. De-a lungul timpului, formatul s-a schimbat, dar scopul membrilor a rămas același: promovarea grădinăritului urban și a vieții sustenabile prin târguri, trocuri, ateliere, zone de compostare în Cluj-Napoca și multe altele, acționând direct pentru suveranitate alimentară și pentru un oraș cu mai multe grădini și mai puține betoane. Grupul lucrează să se auto-susțină prin activitățile sale și nu primește finanțări de la companii care vor sa își îmbunătățească imaginea astfel.

Comenteaza