Salariile și pensiile nu vor fi indexate în 2025. Vicepremierul Barna: Eliminarea unor sporuri, măsură definitivă

Salariile și pensiile nu vor fi indexate în 2025. Vicepremierul Barna: Eliminarea unor sporuri, măsură definitivă

Salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în anul 2025, a anunțat vicepremierul Tanczos Barna.

Prioritatea Guvernului este să asigure plata integrală și la timp a acestor drepturi până la finalul anului.

„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a declarat Barna, la Antena 3 CNN, potrivit mediafax.ro 

Indexările – măsuri temporare; Eliminarea sporurilor – definitivă

Vicepremierul a subliniat că înghețarea salariilor și pensiilor reprezintă o soluție temporară, în timp ce eliminarea unor sporuri este o măsură definitivă.

„Dar înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară. În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în a doua parte a anului. Dar România are nevoie, cel puțin de un an de zile, de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a explicat vicepremierul Barna. 

Economie: între austeritate și necesitatea investițiilor

Barna a avertizat că măsurile de austeritate trebuie însoțite de politici active de sprijinire a economiei pentru a evita o scădere economică profundă.

„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a veniturilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani. (…) Dar, din păcate, au mers pe o creștere bazată pe consum, în condițiile în care consumul și cererea au crescut mult mai repede decât producția internă. Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri și atâta timp cât produsele au venit din afară a țării, practic valoarea adăugată produsă în România s-a dus afară. Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”, a mai declarat Barna.

Comenteaza