Șantier pentru cercetare în zona industrială

Șantier pentru cercetare în zona industrială
Compania cu acţionari japonezi Terapia Ranbaxy are bugetate investiţii de 6,5 milioane de euro pentru acest an. Cel mai important proiect: un centru finanţat inclusiv prin fonduri europene.

Conducerea uneia dintre cele mai importante companii cu sediu în judeţ (locul 4 în 2012 după cifra de afaceri) se pregăteşte pentru un an dificil pe piaţa în care activează, dar îşi menţine planurile de extindere. 

Investiţiile bugetate în 2014 de Terapia Ranbaxy sunt de 5,5 milioane de euro pentru noul centru de cercetare-dezvoltare care va apărea pe platforma de la Cluj, la care se adaugă 1 milion de euro pentru modernizări (laboratoare, producție, IT), a menţionat directorul general Dragoş Damian. Proiectul aflat în pregătire şi anunţat încă de anul trecut se va desfăşura pe parcursul lui 2014. Primul centru de cercetare din Europa al grupului Ranbaxy va cuprinde un laborator de produse generice noi, un laborator de optimizare a proceselor de fabricaţie şi un laborator de dezvoltare analitică. Clădirea va avea parter şi etaj şi va ocupa o suprafaţă desfăşurată de 2.100 mp. 

Aici vor fi angajaţi şapte cercetători care vor completa actuala echipă de cercetare de la Terapia, iar achiziţiile vizează 57 de echipamente, majoritatea în valoare de peste 100.000 de euro. Complexul de cercetare presupune o investiţie de 29,2 milioane de lei, printr-o finanţare publică şi privată, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE). Conform datelor făcute publice în 2013, Terapia va aloca 12,2 milioane de lei, Comisia Europeană, 9,3 milioane, Guvernul României - 1,2 milioane, iar Ministerul Economiei va fi autoritatea de management a proiectului. Finalizarea complexului e estimată pentru începutul anului viitor. 

Anul trecut, pe platforma Terapia Ranbaxy de la Cluj a fost dezvoltat un nou complex logistic, cu spaţii de depozitare, dar şi de birouri pentru angajaţii care vor deservi noul centru. Noul complex a creat 25 de locuri de muncă şi va fi utilizat pentru produse venite din mai multe fabrici din lume ale grupului, inclusiv din India sau Japonia. Conducerea grupului farmaceutic are în plan extinderea activităţii de la Cluj, dar estimează o piaţă dificilă în lunile următoare pentru domeniul său de activitate. 

„Piaţa farma continuă să rămână dificilă din prisma riscurilor de neîncasare a creanţelor, a lipsei de predictibilitate a taxei clawback, a metodologiei eronate de calcul a preţurilor, a scăderii utilizării medicamentelor fabricate în ţară (se preferă medicamentele scumpe din import) şi a posibilelor cadouri electorale în zona sănătăţii pe sfârşit de an. Terapia Ranbaxy continuă proiectele care îi consolidează poziţia de hub regional, dar suntem îngrijoraţi pentru că autorităţile continuă să nu aibă un plan clar de încurajare a utilizării medicamentelor generice, deşi inclusiv troika Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială a subliniat în repetate rânduri că este unica modalitate de a controla costurile în zona de medicamente”, susține directorul societății clujene.

Terapia ocupa locul patru în topul companiilor cu sediu în Cluj după cifra de afaceri din 2012. Întreprinderea de Medicamente Cluj-Napoca, înființată în 1920, a devenit companie privată în 1996, prin procesul de privatizare în masă, prin transferul către persoane fizice și juridice (Romferchim). În 2004, fondul de investiții Advent International a cumpărat 95% din capitalul social, pentru 324 de milioane de dolari. În 2006 Terapia a achiziționat doi producători de medicamente din București, Pharmaplant Biogalenica și Promedic. În 2006, Advent a vândut 96,7% din acțiunile Terapia către Ranbaxy Laboratories (India). În 2008, compania farmaceutică Daiichi Sankyo a preluat 20% din Ranbaxy. În felul acesta, Terapia Ranbaxy a devenit membră a grupului japonez.

Kristina REȘTEA

kristinarestea@ziuadecj.ro

 

Etichete
Comenteaza