Schimbări fiscale majore: apare impozitul pe venitul global, dispare cel pe profit

Schimbări fiscale majore: apare impozitul pe venitul global, dispare cel pe profit
Impozitul pe gospodărie şi cel pe profit vor dispărea, în schimb apar impozitul pe venitul global, declaraţia de patrimoniu, iar pensiile de stat devin opţionale pentru activităţile independente, conform noului program de guvernare. Voucherele de vacanţă şi reducerea taxei pe valoarea adăugată au fost amânate.

Noul program care urmează să fie votat nu mai prevede impozitul pe gospodărie, iar impozitul  pe venitul global pentru persoanele fizice va fi reintrodus din 2018, potrivit Capital. S-a renunţat la angajarea unor consultanţi fiscali. „Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor”, se arată în document.

Veniturile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate. O noutate este introducerea declaraţiei de patrimoniu de fiecare persoană fizică, care să conţină toate bunurile deţinute de fiecare român.

Legea insolvenţei va fi modificată cel târziu până la 1 noiembrie, astfel încât o firmă să nu poată rămână în faliment mai mult de doi ani sau dacă nu îşi respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de şase luni. O persoană fizică nu va mai putea înfiinţa o firmă nouă pentru o perioadă de câţiva ani dacă a avut două firme aflate în insolvenţă.

Programul prevede desființarea impozitului pe profit de la 1 ianuarie 2018. Acesta va fi înlocuit cu impozitarea pe cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare. Impozitul pe dividende va fi zero. De la 1 ianuarie ar urma să se aplice o contribuţie de solidaritate.

Ea ar însemna o impozitare ridicată a veniturilor mari, respectiv o impozitare progresivă. Veniturile medicilor nu vor fi impozitate, de anul viitor. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat şi se va dubla cel pentru terenul nelucrat timp de doi ani consecutivi.
 
Contribuţia la asigurările de stat se va putea plăti la fondurile private (pilonul III) fără a mai exista obligația de a se vira la stat. Beneficiarii sunt cei care au activități independente. Programul de guvernare dă opţiunea tuturor persoanelor fizice autorizate şi altor tipuri de persoane juridice să aleagă dacă vor să cotizeze la stat pentru pensie sau să îşi cumpere o pensie privată.

În cazul activităţilor independente, contribuţia de sănătate se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. Măsurile vor permite celor cu activităţi independente să nu mai fie nevoiţi să depună raportări lunare sau trimestriale, ci o singură declaraţie, în primul trimestru al anului următor.
 
Amânări la vouchere şi TVA
 
Reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 se amână pentru 2019, potrivit noului program de guvernare. Cota redusă la 5% va fi extinsă de la achiziţia de locuinţe şi pentru inputurile în agricultură. Această cotă este acum de 9%. Voucherele de vacanţă de 1.450 de lei vor fi acordate până la finalul lui 2018, nu din acest an. Acordarea se va face în funcţie de solicitările angajaţilor şi de disponibilităţile financiare ale instituţiei.

Comenteaza