“Nu e normal ca rețeaua de apă Cluj – Zalău să fie făcută cu țeavă de fontă adusă din străinătate”
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Iun 2020, 15:31
- Economie
- Ascultă știrea
Pentru lucrările mari de infrastructură din România se aleg soluții tehnice dedicate, care necesită importuri, deși ar fi soluții alternative în țară sau se aleg soluții tehnice după standarde germane deși există standarde europene, avertizează directorul TeraPlast Bistrița, Alexandru Stânean.
El a dat ca exemplu un proiect de aducțiune de apă de la Cluj la Zalău, unde soluția tehnică aleasă nu se fabrică în România (a fost utilizată țeavă de fontă, când se putea utiliza țeavă de polietilenă), conform Timp Online. Un alt exemplu ar fi la ConUstanța, unde s-au derulat proiecte de acest gen după standarde germane, deși există standardele europene.
”Prin alegerea unor standarde germane în proiect, în condițiile existenței standardelor românești sau comunitare, unii agenți economici străini au fost favorizați în detrimentul firmelor românești”, a spus Stânean. Acesta crede că România ar trebui să atragă cât mai multe dintre firmele care se relochează din China în Europa de est, dar pentru aceasta este nevoie să asigure infrastructura adecvată.
”Pe fondul pandemiei, este foarte probabil să asistăm la un moment istoric, adică la o relocare masivă a capacităților de producție în următoarea perioadă, din China spre Europa de Est. Pentru a beneficia de aceste relocări și pentru a atrage cât mai multe firme în România, trebuie asigurată o infrastructură adecvată prin crearea de parcuri industriale și continuarea mecanismului de ajutoare de stat”, a spus șeful TeraPlast.