Senatul a adoptat Codul Fiscal, în urma reexaminării

Senatul a adoptat Codul Fiscal, în urma reexaminării
Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii Codului fiscal, reexaminat la solicitarea preşedintelui, acceptând amendamentele convenite de liderii politici, printre care reducerea etapizată a TVA - la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

enatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al noului Cod Fiscal, cu 131 de voturi "pentru", o abţinere şi patru voturi "împotrivă", urmând ca proiectul să ajungă pentru dezbatere la Camera Deputaţilor şi, ulterior, la preşedinte pentru promulgare.

Comisia de buget a Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice.

Astfel, senatorii din Comisia de buget au votat în unanimitate reducerea etapizată a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017, reducerea accizei la carburanţi, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum şi eliminarea impozitului pe construcţii de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016. La fel au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017, precum şi plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017.

La dezbaterile din comisie a fost prezent şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Senatorii din Comisia de buget au refuzat să ia în discuţie amendamentele depuse la comisie de Ministerul Finanţelor Publice, altele decât cele agreate de liderii partidelor politice, acestea urmând să fie dezbătute în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, amendamentele depuse de MFP "se impun, având în vedere câteva erori de scriere ale Codului fiscal, sunt câteva acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie, după trimiterea în Parlament a Codului fiscal, cum ar fi Legea pensiilor militarilor, sunt câteva prevederi care trebuie luate în calcul având în vedere câteva decizii ale Curţii Constituţionale".

Liderii partidelor parlamentare au avut joi discuţii privind proiectul Codului fiscal, a cărui reexaminare în Parlament a fost cerută de preşedinte.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că noul Cod fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului marţi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.

Dragnea a precizat că actualul calendar pentru adoptarea Codului fiscal este unul "foarte strâns", urmând ca în această săptămână să poată fi adoptat atât în comisiile Parlamentului, cât şi în cele două plenuri.

"Sperăm că duminică poate fi trimis la promulgare, la preşedinte, şi este foarte posibil ca luni să avem noul Cod fiscal", a declarat Dragnea.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, că PNL nu va mai mai depune alte amendamente la Codul fiscal, în afara celor asupra cărora liderii partidelor politice s-au înţeles în cadrul întâlnirii de joi, şi el afirmând că proiectul Codului Fiscal ar putea ajunge lunea viitoare la promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

 

Comenteaza