SIF Moldova a vândut din Banca Transilvania și Petrom ca să cumpere Romgaz
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Noi 2019, 11:17
- Economie
- Ascultă știrea
Deţinerea Societății de Investiții Financiare (SIF2) Moldova la cea mai mare societate bancară din România, Banca Transilvania (BT) Cluj, a scăzut de la 7,2 la 6,9%.
Totuși, pe fondul aprecierii acţiunilor şi în contextul acordării de titluri gratuite investiţia s-a majorat cu 40 de milioane de lei, la 869 de milioane. SIF2 a vândut în trimestrul III al anului din acţiuni ale BT şi ale OMV Petrom şi a achiziţionat în schimb acţiuni ale Romgaz de 23 de milioane de lei, arată calcule realizate de ZF pe baza datelor din raportul societăţii.
„În 2019 s-au creat premisele unei rebalansări a secto-rului energetic din portofoliul SIF Moldova, respectiv utilizarea cash-ului rezultat din lichidizarea parţială a deţinerii OMV Petrom pentru achiziţia de acţiuni Romgaz fundamentat de perspectiva unui dividend yield (randament, n. red.) superior şi de capacitatea mai mare de apreciere a preţului“, arată societatea cu o capitalizare de 1,4 miliarde de lei.
Tranzacție hotelieră cu președintele BT
SIF Moldova este cel mai mare acţionar din România al BT şi a redus participaţia de la 7,2% la 6,9% la banca de la Cluj în al treilea trimestru din 2019, fiind cel mai probabil vorba de o marcare de profit. Pe de altă parte, președintele BT, Horia Ciorcilă, administrator al SIF2, a achiziționat Hotelul Sport din Cluj de la compania de investiții financiare și îl va transforma într-o unitate hotelieră de lux Radisson Blu (5*).
Conform contractului, 99% din capitalul social al firmei care administra unitatea (19,2 milioane de acțiuni), a trecut în proprietatea Winners Park Invest (WPI), deținută indirect de președintele BT. WPI este controlată 100% de către compania Castorius Limited Nicosia, înmatriculată în Cipru.
În 2015, Josef Goschy, proprietar al unuia dintre cele mai mari lanțuri turistice din țară, Unita, a vândut hotelul către SIF 2, cu 4,8 milioane de euro, însă SIF2 l-a revândut lui Ciorcilă, trei ani mai târziu, cu 3,6 milioane.