Statistică 2018: Cât şi pe ce cheltuie turiştii străini în România

Statistică 2018: Cât şi pe ce cheltuie turiştii străini în România

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, în primul semestru al anului, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile turistice din România s-a ridicat la 1,273 milioane.

În prima jumătate a anului, turiştii nerezidenţi au cheltuit în ţara noastră 3,068 miliarde de lei, cu o medie de 2.409,3 lei/persoană. Conform statisticii, principalele motive ale sejurului au fost afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.

În primul semestru, numărul turiştilor nerezidenţi a fost de 1273,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3067,9 milioane lei. Principalul motiv al sejurului au fost afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora ridicându-se la 61,2% din total.

Un al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (39,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), în special vacanţe (68,5%). 

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). În baruri şi restaurante, turiştii nerezidenţi au cheltuit 17,1% din total, iar pentru cumpărături 12,1%. Totodată, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (36,6%).

În trimestrul II al acestui an, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 793.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,938 miliarde de lei.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%).

În perioada menţionată, cheltuielile turiştilor în restaurante şi baruri au fost de 17%, în timp ce sumele cheltuite pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. În plus, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (36%).

Peste 80% dintre turiştii nerezidenţi au sosit în România cu avionul, iar 11,5%, cu autoturisme le proprii. Din total, doar 6,2% au preferat autocarele sau autobuzele şi 1,7%, alte mijloace - tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate sau motociclete. 

Comenteaza