News alert Sumă imensă primită de Cluj de la UE: 275 de milioane de euro. Ce se va face cu banii

Sumă imensă primită de Cluj de la UE: 275 de milioane de euro. Ce se va face cu banii

În urma investițiilor pe fonduri europene, două județe din Ardeal vor avea un plus simțitor la calitatea vieții. 

Fondul de Coeziune investește 275 milioane de euro pentru îmbunătățirea aprovizionării cu apă potabilă și pentru ameliorarea serviciilor de colectare și de tratare a apelor uzate din județele Cluj și Sălaj. Datorită acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE), 240.000 de locuitori vor avea apă potabilă mai bună.
 
"Toată lumea ar trebui să aibă acces la apă potabilă bună. Prin acest proiect de coeziune, UE investește în sănătatea și calitatea vieții cetățenilor, protejând totodată mediul și reducând pierderile de apă. Iată o excelentă concretizare a demersurilor UE pentru cetățeni”, a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

Proiectul va crește, de la 79 la 95%, procentul de racordare a populației din zonă la rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă. Lucrările vor extinde alimentarea cu apă potabilă prin utilizarea unor surse controlate microbiologic.

Ele includ modernizări ale instalației de tratare a apei de la Gilău, reabilitarea sursei de apă subterană de la Florești (județul Cluj) și construcția sau reconstrucția unor rețele a căror lungime totalizează 1.550 km. Finalizarea proiectului este prevăzută în iulie 2023.

VEZI Clujul a dat lovitura la Bruxelles

Investițiile se vor derula în perioada 2018-2023, iar după finalizarea acestora, în principal a aducțiunii Cluj - Sălaj și a ramificațiilor ei, se preconizează o nouă etapă de extindere accelerată a ariei deservite, pe măsură ce localitățile din apropierea aducțiunii se vor lega la noua magistrală.

Județul Cluj are cel mai mare procentaj de populație racordată la un sistem de canalizare la nivel național. Investițiile s-au realizat cu fonduri europene, credite bancare și contribuția Consiliului Județean, acționar majoritar al Companiei de Apă Someș.

Comenteaza