Tăvălugul scumpirilor în comunicații s-a declanșat. Telekom mărește tarifele, după Digi

Tăvălugul scumpirilor în comunicații s-a declanșat. Telekom mărește tarifele, după Digi

Telekom Romania va majora preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie, ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații.

Prețul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) și abonament mobil, pentru clienții rezidențiali, va fi majorat cu 0,42 euro, adică 2 lei, din 15 aprilie. Majorarea nu se aplică opțiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienții business vor primi o notificare scrisă în care sunt anunțați de schimbări aferente contractelor.

“Toate eforturile Telekom Romania de consolidare a angajamentului companiei față de piața locală se traduc prin investiții continue în rețele și în dezvoltarea unor oferte comerciale inovatoare și relevante pentru clienți.

Într-o industrie extrem de dinamică, precum cea a comunicațiilor, Telekom face eforturi continue pentru a oferi clienților servicii de înaltă calitate, la prețuri competitive, adaptate nevoilor lor. Compania investește constant în dezvoltarea rețelelor fixe și mobile, oferind astfel clienților tehnologie de ultimă oră.

Ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații, Telekom este nevoită să majoreze tarifele serviciilor de comunicații din portofoliul fix și mobil. Chiar și în aceste condiții, clienții vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate, la prețuri competitive”, a precizat conducerea companiei.

RCS a scumpit deja din primele zile ale anului

După primele zile ale noului an operatorul de telecomunicații Digi - RCS & RDS, la care sunt conectați 2,4 milioane de clienți din România, scumpiri tarife de 3-7% pentru consumatorii existenți, la televiziune, telefonie mobilă și fixă, internet mobil și fix. Scumpirile sunt operabile din 10 ianuarie.

Tariful celui mai accesibil abonament la internet fix, Fiberlink 300, se mărește de la 28 la 30 de lei. Noul tarif este mai mare cu 7% faţă de anul anterior. Compania a mărit şi preţul abonamentelor la internet fix Fiberlink 500 (de la 34 la 35 de lei) şi Fiberlik 1000 (de la 39 la 40 de lei), un plus de 3% faţă de anul precedent.

Modificările de tarife se aplică din acest moment pentru abonamentele noi și din martie pentru cele existente. RCS & RDS susține că toate modificările de tarife vor fi reflectate în facturile clienților, astfel că oricine este nemulțumit poate renunța la servicii în 30 de zile.

Operatorii din telecomunicații umblă la prețuri

Reprezentanții companiei au precizat că modificarea tarifelor vine ca răspuns la nevoia de dezvoltare și de creștere a calităţii serviciilor pe care le furnizează și pentru a reacţiona la creșterea continuă a costurilor pe care le suportă. 

Orange, Vodafone, Telekom (reunite în Asociația Operatorilor Mobili), RCS & RDS, UPC (reunite în Asociația pentru Comunicații Electronice) au adoptat în decembrie o declarație referitoare la proiectul ordonanței de urgență a guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

“Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă.

Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung. Solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor”.

Ministrul finanțelor publice a prezentat măsurile fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru 2019. "În energie și telecomunicații se majorează taxele ANCOM și ANRE", a precizat Eugen Teodorovici. Taxa propusă era de 2% din afacerile realizate de firmele din domeniu. În plus, executivul a impus un nivel minim pentru licitațiile 3G, 4G și 5G, corelat și cu numărul de ani pentru care se solicita acea licență. 

Comenteaza