Temperatura ideală în case. Câte grade vor românii să aibă în locuințe și cum economisesc energie

Temperatura ideală în case. Câte grade vor românii să aibă în locuințe și cum economisesc energie
| Foto: storia.ro

După o perioadă mai călduroasă, acum s-a reîntors puțin frigul afară și în case, iar un studiu arată care este temperatura ideală preferată de români în locuințe.

Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19°C, arată un studiu.

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, arată un studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro, potrivit Mediafax.

Între metodele de eficienţă energetică a căror popularitate este în creştere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuinţele lor. Sub 10% dintre cei chestionaţi utilizează diverse aplicaţii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcţie de temperaturile exterioare. În acelaşi timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuinţă aceeaşi temperatură pe tot parcursul anului.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuinţe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 şi 24°C, şi chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 şi 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19°C.

Cum economisesc românii energie

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulţi merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid şi să reducă durata iluminatului (circa 44%).

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenţii s-au împărţit în două părţi egale: cei dispuşi să le folosească mai rar şi cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricţie.

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcţionare. La scurtă distanţă sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puţin maşinile de spălat rufe – 47,4%, urmaţi de cei care deţin maşini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%.

Comenteaza