Tendințele tehnologice care schimbă regulile jocului în imobiliare FOTO
- Scris de Calin Poenaru
- 12 Ian 2018, 14:52
- Economie
- Ascultă știrea

Inteligența artificială
Este trendul care va schimba regulile jocului în multe industrii, inclusiv în imobiliare. Aceasta poate în prezent să realizeze sarcini la fel că sau chiar mai bine decât un om, bazându-se pe colectarea de informații din fiecare interacțiune avută în timpul procesului său de machine-learning.
Soluția de inteligență artificială care câștigă tot mai mult teren o reprezintă roboții de chat (chatbots), folosiți pentru îmbunătățirea relației cu clienții. O versiune mai inteligentă a acestor roboți este cea care permite purtarea de conversații contextuale. Roboții nu oferă doar răspunsuri la întrebările potențialilor clienți, ci și vin cu recomandări sau cu sugestii contextuale din aria de expertiză pe care o au.
“Cea mai avansată formă de inteligență artificială pe care îți vei dori să o utilizezi ca agent imobiliar este asistentul personal, un fel de echivalent pentru Siri. Acesta îți va răspunde la întrebări și va îndeplini sarcini prin accesarea de aplicații din afară conversației, cum ar fi email-ul, CRM-ul sau agenda ta. Spre exemplu, asistentul personal va putea să îți extragă un raport pentru o perioadă anume și să ți-l trimită ție sau unei liste către care vrei că acesta să ajungă”, explică Kati Roșca, expert imobiliar la RE/MAX Cluj.
Vederea automată
Computer visioning permite interpretarea automată a imaginilor prin extragerea de atribute și informații. Soluția a devenit mai accesibilă pentru mase datorită serviciilor de recunoaștere a imaginilor aduse de Amazon și Google. Cloud Vision API e cel dezvoltat de Google și permite dezvoltatorilor să înțeleagă conținutul unei imagini prin integrarea de procesului de machine learning pentru clasificarea imaginilor.
Pentru 1.000 de imagini procesate cu API, costul este de 1,5 dolari. Serviciul Rekognition, de la Amazon, permite dezvoltatorilor să integreze o căutare vizuală bazată pe invătare și clasificare în cadrul aplicațiilor. Cei de la Amazon cer 1 dolar pentru prelucrarea a 1.000 de imagini prin Rekognition.
În prezent nu există serviciu care să extragă informații strict pentru nevoile domeniului imobiliar, dar computer visioning oferă o platformă esențială pentru dezvoltări ulterioare. Tehnologia permite aplicarea fiecărei fotografii realizate pentru un imobil din portofoliu.
Cu ajutorul tehnologiei agentul va putea extrage ușor date din imaginile tale și va putea oferi automat detalii despre bucătărie: să spună ce fel de finisaje are, ce fel de aparatură electrocasnică. Această tehnologie îl va putea ajuta să înțeleagă mai bine căutările consumatorilor la un nivel mult mai avansat.
Realitatea virtuală
Este o modalitate nouă prin care agentul face o selecție a potențialilor cumpărători, alegându-i doar pe cei entuziasmați de ceea ce au văzut și nerăbdători să viziteze casa. Primul serviciu de VR dedicat domeniului imobiliar a fost lansat în 2011 și le-a oferit agenților posibilitatea de-și promova proprietățile din portofoliu cu ajutorul modelelor 3D și a experiențelor virtuale.
Acum există pe piață mai multe alternative pentru ochelarii de VR, cum ar fi Samsung Gear VR, Oculus Rift sau Google Daydream și pot fi folosiți pentru a oferi consumatorilor o experiență de VR care îi va face să simtă ca și cum ar umbla prin imobilul pus la vânzare. În prezent există prestatori de servicii care oferă randări de modele de case 3D la costuri rezonabile.
Benefiile aduse agentului imobiliar: îl ajută să îl poziționeze ca profesionist pe piața lui; îi oferă mai mult timp pentru persoanele cu adevărat interesate de cumpărarea casei expuse în 3D deoarece acționează ca o modalitate de triere a consumatorilor care ajung să vadă oferta; crește interesul vânzătorilor și dorința de a apela la serviciile oferite de agent.
În următorii ani sunt mari șanse ca această tehnologie să nu mai coste nimic dacă producătorii de telefoane inteligente vor să ofere consumatorilor abilitatea de a crea randări 3D chiar de pe smartphone.
“Acum ai și mai multe motive să îți dorești integrarea tehnologiei în rezolvarea sarcinilor zilnice. Dacă folosești deja un CRM, o platformă de e-mail marketing, live-urile din social media, aplicații de time management și soluții de stocare, ești pe drumul cel bun”, afirmă experții de la RE/MAX.