Clasamentul a fost întocmit în funcţie de cifra de afaceri din 2012. Faţă de anul trecut, în top au intrat două companii, Napoca şi TCI Contractor General, dar a ieşit Transilvania Construcţii, arată compania de consultanţă, pentru ZIUA de CLUJ. Pe o piaţă a construcţiilor încă afectată de criza economică şi imobiliară, doar cele două societăţi apărute acum în top au avut în 2012 o activitate mai bună, în cifre, faţă de anul precedent.
Acomin
Cea mai bine plasată societate cu sediu înregistrat în Cluj în topul naţional al constructorilor este Acomin, care a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 132,2 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de anul precedent. Societatea a înregistrat un profit de 1,5 milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de 2011. Numărul de salariaţi a crescut însă la 367 în 2012, faţă de 300 în 2011, arată datele Ministerului Finanţelor. Potrivit celor mai recente informaţii publice, Acomin, cu sediu central în Deva şi grupuri de şantiere în Cluj şi Oradea, este parte a Quasar Grup, conglomerat de firme cu activitate în construcţii, comerţ, turism şi servicii. Acomin are în portofoliu construcţii civile, administrative, sociale şi rezidenţiale, a avut contracte din bani publici şi pentru dezvoltarea de domenii schiabile. Reprezentanţii Acomin nu au răspuns solicitării ZIUA de CLUJ privind informaţii legate de activitate sau de proiectele acum în derulare.
Construcţii Napoca
Cea mai spectaculoasă prezenţă clujeană din perspectiva cifrelor o marchează pe datele din 2012 Societatea de Construcţii Napoca. În anul precedent, Napoca a trecut printr-o schimbare de acţionariat, omul de afaceri cu activitate pe piaţa construcţiilor Ioan Bene preluând controlul la final de 2011. Preşedinte a rămas ?tefan Dimitriu. Napoca a câştigat lucrări la o serie de obiective din bani publici, cum ar fi centrul regional de deşeuri sau noua pistă a aeroportului. Compania a avut în 2012 afaceri de 114 milioane de lei şi un profit de 14,1 milioane, înregistrând cele mai mari creşteri dintre societăţile clujene de construcţii din top. În 2011 avea o cifră de afaceri de numai 14,6 milioane lei (aproximativ egală cu profitul din 2012) şi încheia anul cu pierderi de 8 milioane. Evoluţia din cifre se datorează unui "management adecvat", susţine Bene. „Am integrat firma într-un grup, în care nu doar Napoca are rezultate foarte bune. Compania a obţinut lucrări fie ca antreprenor general, fie ca parte în asocieri şi are şi pe viitor lucrări. E vorba şi de integrarea resurselor, inclusiv folosirea eficientă a bazelor de producţie. 2013 va fi chiar mult mai bun ca anul trecut", a declarat Bene, pentru ZIUA de CLUJ.
ACI Cluj
Pe locul trei în clasamentul cifrelor de afaceri se situează ACI, cea mai mare dintre companiile clujene dacă indicatorul luat în calcul este numărul de angajaţi. În 2012, avea 433 de salariaţi, în scădere, totuşi, faţă de anul precedent, când erau 496. În 2012, ACI a realizat afaceri de 93,8 milioane de lei, aproximativ jumătate din cea cu care încheia anul precedent. Profitul a scăzut în 2012 la 4,3 milioane de lei, de la 8,9 milioane în 2011. „Anul acesta e aproape la fel ca 2012, adică ne menţinem la acelaşi nivel în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi profitul, dar am muncit mai mult", spune Dorin Aşchilean, director general. Compania are în derulare lucrări la reţele edilitare în cadrul unor proiecte din fonduri europene, în Sălaj, Gura Humorului sau Harghita, în comerţ (Lidl, Kaufland) sau în producţie (Macromex, Terapia, De'Longhi, compania fiind constructorul noii fabrici a italienilor de la Jucu). „Avem în discuţii şi proiecte pentru anul viitor, investiţii private în Cluj-Napoca şi în judeţ", a completat Aşchilean.
MBS Group
Următoarea prezenţă clujeană din topul IBC Focus este MBS Group, o altă companie locală cu un 2012 mai slab decât anul precedent. MBS a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 48,8 milioane de lei (-13% faţă de anul precedent) şi un profit de 370.688 (-75% faţă de 2011). Compania cu sediu în Turda are în portofoliu o serie de lucrări pentru obiective sportive, cum ar fi bazinul olimpic din Oradea, patinoarul sportiv din Braşov ori complexul de nataţie Otopeni.
TCI Contractor General
Este cealaltă prezenţă nouă faţă de anul precedent din clasamentul naţional al constructorilor realizat de IBC. Societatea a reuşit să încheie anul 2012 cu rezultate mai bune faţă de 2011: cifra de afaceri de 39,1 milioane de lei (faţă de 26,7 milioane în 2011), dar un profit de numai 87.746 lei, în creştere faţă de 2011, an încheiat cu un profit de 40.215 lei. „Până acum, 2013 a fost pentru noi destul de bun, ca rezultate şi activitate; avem lucrări asigurate cam până la jumătatea anului viitor şi participăm în continuare la licitaţii", a menţionat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Dorin Oltean. Compania are sau pregăteşte contracte nu doar în Cluj, ci şi în alte zone din ţară, ca Bistriţa sau Sălaj.
Din clasamentul realizat în 2013 (pe baza cifrelor din 2012) a dispărut Transilvania Construcţii Cluj (TCC). Compania tocmai a trecut printr-o schimbare de acţionariat. În septembrie, SIF 1 Banat Crişana a cumpărat cu 3 milioane de euro pachetul de acţiuni deţinut de soţia preşedintelui la TCC. SIF1 a achiziţionat de la Gabriela Timofte 29,2% din acţiunile societăţii, printr-o tranzacţie de 13,8 milioane de lei. Prin această operaţiune, participaţia SIF 1 a urcat la 49,6% din TCC. Preşedintele Mircea Timofte, care a declarat că nu ştia de această schimbare înainte ca ea să fie oficială, nu a anunţat încă dacă va renunţa sau nu în favoarea SIF 1 la treimea din companie pe care o controlează. Capitala şi Ilfovul reprezintă zona de concentrare a antreprenorilor de top, potrivit anuarului IBC: 32 de antreprenori vin din Bucureşti, iar în Ilfov se regăsesc sediile a cinci constructori. Tot cu cinci antreprenori sunt reprezentate judeţele Braşov, Argeş şi Cluj.
„Faţă de ediţia de anul trecut, Braşovul vine cu trei noi antreprenori în rândul primilor 100 (Agetaps, Ramb Sistem, Conforest), după ce Compania de Construcţii Carpaţi a intrat în insolvenţă. Judeţul Argeş pierde un antreprenor faţă de anul trecut (Kranz Eurocenter). Art Construct ACM şi Gad Special Construct sunt numele noi cu care judeţul Ilfov intră în analiza din acest an, după intrarea în insolvenţă a Camoil Servicii Petroliere, iar intrarea Napoca în rândul celor mai puternici 100 de antreprenori e noul nume din dreptul judeţului Cluj", arată datele IBC. Companiile din Bucureşti adună afaceri de 4,78 miliarde de lei, 49% din afacerile Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii 2013. Judeţele Ilfov, Argeş, Iaşi şi Cluj însumează între 429 milioane şi 487 milioane de lei, contribuind cu 4,4-5% la veniturile totale. Faţă de 2011, contribuţia capitalei câştigă 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Topul IBC al celor mai puternice 100 de companii de antrepriză din ţară, care controlează o treime din piaţă, include predicţii cu privire la evoluţia afacerilor, analiza pieţei construcţiilor şi estimări pentru 2014.