Transilvania Construcții se bate cu greii spațiilor logistice. “Investitorii locali dețin încă puțin din piață”
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Feb 2021, 12:33
- Economie
- Ascultă știrea
Dezvoltatori locali precum Transilvania Construcții Cluj (TCC), Element Industrial sau Global Vision trebuie sprijiniți să se impună pe o piață dominată de trei mari proprietari industriali globali, susțin experții imobiliari.
Stocul spațiilor industriale din România a ajuns la 5,1 milioane mp în 2020, după ce anul trecut au fost livrați 574.000 mp, potrivit datelor agenției de real estate CBRE. Jumătate din stoc este însă deținut de trei proprietari: CTP, WDP și P3.
Deși plaja investitorilor s-a diversificat în ultimii ani, inclusiv prin dezvoltarea unor jucători locali, precum Element Industrial, Global Vision sau Transilvania Construcții, investitorii locali dețin doar 5% din totalul stocului existent.
„Piața spațiilor industriale din România traversează probabil cea mai bună perioadă din ultimii 20 de ani, atât în volum închiriat, aproape 1 milion mp în 2020, cât și în ceea ce privește noile dezvoltări și achiziții de terenuri aflate acum în derulare”, a declarat Muler Onofrei, noul Business Development Director al CBRE România.
România a avut în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare a pieței industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spații industriale la mia de locuitori, țara noastră se situează sub media regională.
Polonia are o medie de 510 mp per mia de locuitori iar Cehia, 840 mp / 1.000 de locuitori. În următorii cinci ani, calculele CBRE indică o creștere a stocului de spații industriale cu peste 50%, până la 8 milioane mp, în acest moment, dezvoltatorii având 400.000 mp de spații industriale în construcție.
S-au retras de la bursă
Acţionarii TCC au aprobat retragerea acţiunilor de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori București şi transformarea în societate de tip închis. Compania era controlată în proporţie de 59,15% de Andrei Timofte, director general al societăţii, în timp ce tatăl său, Mircea Timofte, deţinea 35,6%. TCC și-a extins activitatea la nivel naţional, prin dezvoltarea unui parc logistic la Bacău, pe 8 ha. Compania operează două parcuri logistice în regiunea Transilvaniei, care asigură majoritatea afacerilor sale, și deține clădirea de birouri Novis Plaza, din parcul industrial Tetarom I, din Cluj-Napoca.