Tranzacție de 1.25 mil. euro în IT-ul din Cluj. Nemții cumpără jumătate dintr-o companie locală: „A fost un perfect match”
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Iun 2022, 11:32
- Economie
- Ascultă știrea
CT Defense, o companie de securitate cibernetică din Cluj-Napoca și-a cedat 50% din acțiuni, grupului german P3. Firma clujeană dorește să ajungă alături de nemți, lideri globali în domeniul securității cibernetice.
P3, un grup german, furnizor de servicii de consultanță în industria software, banking și automotive, cu afaceri de 120 de milioane de euro anul trecut, a achiziționat 50% din acțiunuile companiei CT Defense (Cyber Threat Defense) din Cluj-Napoca (specializate în securitate cibernetică), cu 1,25 milioane de euro. Acțiunile au fost vândute de Alexandru Daniel Ciobanu și Andrei Tiberiu Pusoiu (director general al CT Defense), fiecare cu câte un pachet de 25%.
Planurile grupului german P3 vizează intrarea puternică pe piața de securitate cibernetică pentru industria automotive, vehicule inteligente și electrice, Android automotive și banking, a declarat Pusoiu pentru profit.ro.
Este o nouă tranzacție surpriză, tot la Cluj și tot în IT, după ce One Capital, un fond de investiții din Japonia, a devenit acționar al companiei Teleport HQ Cluj (parte a Evo Forge), în urma unei investiții de 2.5 milioane de dolari.
„Noi, la CT Defense, eram în căutarea unui partener strategic, care să ne ajute să ducem compania la următorul nivel. Credem foarte mult în viziunea pe care ne-am propus-o, respectiv de lider global în securitate cibernetică, lucru greu de realizat fără investitori sau parteneri. P3 era unul din partenerii noștri și aveam colaborări pe proiecte importante pentru marile companii din industria auto germană, în zona de securitate cibernetică. Aceste corporații sunt foarte preocupate de securitatea mașinilor pe care le produc", a afirmat Pusoiu.
Acesta a vorbit și despre cererea de servicii de securitate cibernetică în industria auto și spune că a crescut considerabil, deoarece automobilele au devenit tot mai dependende de software, preluând astfel și vulnerabilitățile.
Pusoiu: „A fost un perfect match”
„Astfel, o decizie la nivelul P3 Group a fost să-și extindă capacitățile de servicii în zona de securitate cibernetică prin aducerea în grup a unei companii specializate. Deși colaboram împreună de ceva vreme, nu știam atât de multe despre grupul P3, care are entități în 11 țări, 22 de locații în toată lumea, 10 companii în grup și peste 1.300 de angajați. A fost un perfect match: noi ne doream pe cineva care să ne ajute să creștem, iar ei aveau network-ul care aducea o cerere considerabilă pe latura de securitate cibernetică", a explicat Pusoiu.
Înaintea acestei tranzacții, CT Defense a avut multiple cereri de asociere sau achiziție totală, dar niciuna nu s-au concretizat.
„Modelul nostru de business este orientat către parteneri, companii cu care intrăm pe piețe internaționale, la corporații sau companii locale din diferite țări. Partenerii noștri de multe ori doresc să achizționeze o parte din CT Defense atunci când colaborarea crește considerabil pentru a-și asigura business-ul. De asemenea, am mai avut cereri de achiziție totală de la alte companii de securitate cibernetică, pentru că avem o echipă de oameni tehnici foarte competentă și acest lucru e foarte greu de găsit în ziua de azi din cauza gap-ului de oameni din domeniu. Motivul pentru care au eșuat aceste încercări a fost lipsa de aliniere în ceea ce privește valorile comune și lipsa de viziune. Impresia generală era că nu putem construi ceva împreună, ci va duce spre o achizitie totală și dispariția CT Defense. Nu am crezut niciodată că ne putem asocia dacă nu funcționăm după aceleași principii. Suntem clasici și chiar ținem la aceste lucruri: misiune, viziune și valori", a arătat Pusoiu.
El spune că, în următorii trei ani, planurile P3 se îndreapta spre „cucerirea" pieței germane în aria de securitate cibernetică în industria automotive, smart vehicles, electric vehicles, Android automotive și banking.
„În urma negocierilor am agreat ca CT Defense să funcționeze în același mod ca până în prezent, sub aceeași conducere, datorită eficienței dovedite. De asemenea, întreg business-ul va ramâne așa cum este și se va dezvolta în direcția stabilită. Nu vom fi dependenți de grup, ci complementari. Echipa din România a crescut deja cu 15 persoane de când s-a făcut intrarea în grup, din ianuarie 2022, și crește continuu (1-2 persoane pe lună). Avem poziții deschise continuu pe Linkedin pentru ca nevoia este foarte mare. Ne așteptăm ca echipa să crească undeva la 50-60 persoane până la finele anului 2022", a spus reprezentantul companiei.
Potrivit înțelegerii, P3 Group are dreptul la call option pentru restul acțiunilor peste 2 ani, când va avea loc o nouă negociere.
„Dacă se va aplica, acțiunile celor doi asociați ai CT Defense se vor echivala în acțiuni P3, astfel devenind acționari în grup. De asemenea, avem drept de buyback la prețul nominal în cazul în care lucrurile nu merg cum ne-am dorit. Încă un motiv pentru care am răspuns afirmativ acestei asocieri, pentru că a fost rezultatul unei foarte bune înțelegeri. Oricare ar fi decizia, CT Defense va rămâne o companie de sine stătătoare și va crește exponențial", a mai spus Pusoiu.
CT Defense Cluj, afaceri de 1.2 milioane de euro, țintă de 2.5 milioane de euro pentru anul acesta
Înființată în 2017, CT Defense este una dintre cele mai importante companii din România specializată în securitate cibernetică și furnizează servicii clienților din zona bancară, software, telecom și altele, cu clienții în EMEA, APAC, Marea Britanie și SUA.
Compania acoperă aproape tot spectrul de servicii în securitate cibernetică, de la monitorizare 24/7, teste de penetrare, phising și red teaming la investigații breșe de securitate. În 2021, CT Defense a raportat un business de 1,2 milioane de euro, dublu față de 2020, cu o marjă de profit net de peste 40%. Pentru acest an, compania și-a propus venituri între 2 si 2,5 milioane de euro.
Grupul P3, afaceri de 120 de milioane de euro
P3 este un grup de companii cu sedii în 11 țări și furnizează consultanță software și management, în special în industria software, automotive și banking. Anul trecut, P3 a raportat afaceri de 120 de milioane de euro și o marjă de profit de 30%, estimările pentru 2022 indicând un business de peste 150 milioane de euro.