UBB aruncă sute de IT-iști și de economiști în companii. "Vânați posturile cele mai bune!"
- Scris de Călin Poenaru
- 18 Noi 2018, 10:22
- Economie
- Ascultă știrea
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a inițiat un proiect pe fonduri europene în urma căruia sute de studenți de la Facultatea de Matematică și Informatică (FMI), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) și Facultatea de Business (FB) vor fi primiți în 50 de companii, cu perspectivă de angajare.
Experiența din firmă, bună pentru propria afacere
“Este important să aveți un plan pe timpul petrecut în firmă și să urmăriți să vă angajați pe posturi bune, să produceți materiale cu valoare adăugată mare. Cea mai mare frecvență în firmele de tehnologia informației (IT) o au posturile de tester, programator, dar trebuie să fiți conștient că veți putea sta 5-10 ani ca să scrieți cod, după care veți fi înlocuit de unul mai tânăr.
Partea tehnică se poate învăța în 6-12 luni, dar integrarea în organizație durează ani de zile, iar unii nu se pot integra deloc. Voi trebuie să înțelegeți la firmă cum funcționează procesele de business, bunele practici în marile companii, cultura de organizație, setul de valori după care se ghidează pentru ca să furați meserie încât să fiți apoi în stare voi înșivă să vă faceți afacerea voastră”, le-a transmis studenților Alexandru Tulai, vicepreședinte al Clusterului IT Cluj.
Bombardier a angajat 700 de oameni
Gigantul canadian Bombardier Transportation a pornit aici cu un efectiv de 23 de oameni, iar acum a trecut de 700, relevă Mona Moșneag, șef departament resurse umane la divizia din Cluj. “Cu toate că grupul nostru se ocupă cu construirea de trenuri, avioane, metrouri, aici avem un centru de servicii care are nevoie de noi angajați în special în departamentul financiar-contabil.
În afară de stagiile de practică pe care le organizăm avem și un sistem de internship plătit, unde recrutarea se face mai degrabă din piață decât din universități, avem și module de training. Implicăm tinerii atât în proiecte interne, cât și în acțiuni de responsabilitate socială, cărora le cerem nu numai performanță individuală, ci și spirit de echipă. Sunt oportunități foarte bune pentru studenți, cu mult mai mari decât cele pe care le aveam noi acum 10 ani”.
Speranțe de salarii bune
“În piața munci apar noi ocupații, noi competențe pe care mediul de afaceri le cere, dar noi nu le putem rezolva de unii singuri, deși în anii trecuți existau multe reproșuri pe care le făceau companiile în privința a ceea ce un student cunoaște atunci când iese din facultate.
Prin acest proiect puteți învața ce rol trebuie să aveți într-o companie, iar prin informațiile pe care le acumulați veți putea să vă găsiți mai ușor un loc de muncă. Veți beneficia și de instruire în limbile de circulație internațională pe care le solicită companiile și astfel veți putea accesa un loc de muncă bine plătit în Cluj, în regiune sau chiar la nivel internațional”, sugerează prorectorul UBB Mihaela Luțaș.
Informaticienii nu rămân pe drumuri
“Acest gen de proiecte sunt extrem de profitabile din toate punctele de vedere, însă și greu de implementat, din cauza birocrației românești. Vezi o schimbare puternică în mentalitatea celui care a făcut practică peste vară în companie, devine mai matur, mai responsabil.
Noi am introdus deja și la nivel de masterat un semestru de practică care se poate face și în compania în care lucrează masteranzii, în altă companie din program sau în grupele de cercetare coordonate de facultate. Din facultatea noastră puțini sunt cei care nu reușesc să se angajeze”, remarcă Adrian Petrușel, decanul FMI.
România, o țară de regiuni defavorizate
“Proiectul presupune anumite criterii de eligibilitate, printre care se numără și cel al domiciliului într-o regiune mai puțin dezvoltată. Norocul vostru este că aproape toată România este compusă din astfel de regiuni, mai puțin București-Ilfov. Scopul este să îmbunătățim aptitudinile studenților, să le oferim servicii de consiliere profesională, să sprijinim parteneriatele cu unitățile economice, cu concentrare pe cele care oferă locuri de muncă în domeniile IT și economic.
Din grupul țintă de 340 de studenți, 140 vor proveni de la FMI, 100 de la FSEGA, 100 de la FB. Ne concentrăm pe cei din anul II, însă vom accepta și 34 din anul I. Va fi înființat un portal de stagii de practică, unde firmele își vor afișa necesarul. Vom organiza și o competiție hackathon pentru studenți care vor să devină antreprenori”, a menționat Grigoreta Cojocar, managerul proiectului.
Consolidarea imaginii de angajator, dorită de Camera de Comerț
“Rolul nostru este să implicăm companiile din zonă în stagii de practică, dar și să îndrumăm tinerii în orientarea profesională și pentru a depăși obstacolele în carieră pe care le poate pune viața. Îi educăm cum să își întocmească un CV, o scrisoare de intenție, cum să se prezinte la interviu, dar și cum să comunice cu angajatorul înainte și după interviu. Vrem să creștem și gradul de implicare a companiilor din Cluj în proiecte care să le consolideze imaginea de angajator pe piața locală”, a rezumat Paula Vaida, reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Cluj.
UBB și CCI au lansat un proiect de îmbunătăţire a potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practică de calitate, derulat prin Programul Operațional Capital Uman. Acesta va facilita participarea a 340 de studenți la stagii de practică de 3-4 săptămâni, în cadrul a cel puțin 50 de organizații din lanțul de valoare al unor industrii de interes strategic pentru economia românească (IT&C, bioeconomie, industrii creative, energie și management de mediu, turism și ecoturism).
Proiecte europene de 50 de milioane de euro la UBB
Programul se va desfășura în perioada noiembrie 2018 – iulie 2020. După încheierea acordurilor cadru de practică, va fi derulată o procedură de selecție a tutorilor. Studenții vor fi selectați printr-un mecanism bazat pe simulări de interviuri, derulate cu reprezentanții organizațiilor partenere.
340 de studenți vor participa la stagii de practică de 6 ore/zi, timp de cel puțin 15 zile lucrătoare, sub îndrumarea directă a tutorilor și sub monitorizarea echipei de implementare. În perioada 1998-2017, în calitate de solicitant, UBB a gestionat proiecte de 50 milioane de euro, din care 12 proiecte au relaționat oferta educațională cu cerințele actuale ale pieței muncii.
Un post la stat, tentație mare
Spre surprinderea coordonatorilor proiectului, obiectivul unui tânăr care studiază acum nu este întotdeauna angajarea într-o firmă. “Cele mai bune locuri de muncă sunt cele de la stat”, a replicat un student. De ce s-ar înrola un tânăr într-o companie privată? “Vreau să am experiență profesională pe care mulți o cer”, a menționat alt student. Unii nici nu vor să audă de angajare. “Sunt doar câțiva ani de studenție, vreau să mi-i trăiesc din plin. Am timp o viață întreagă să muncesc!”.