UE dă gratis 14 milioane lei ca să repare biserica reformată de pe Kogălniceanu, cu cel mai vechi graffiti din Cluj

UE dă gratis 14 milioane lei ca să repare biserica reformată de pe Kogălniceanu, cu cel mai vechi graffiti din Cluj
"Casa" celui mai vechi graffiti din Cluj, celebra biserică reformată de pe strada Kogălniceanu, va fi reparată cu bani europeni în valoare de aproape 19 milioane de lei (4,2 milioane de euro).

Lucrările au început deja în urmă cu aproape două luni şi vor dura până în iulie anul viitor, într-un proiect european unde contribuţia Uniunii Europene este de 13,8 milioane de lei.

Antreprenorul general al lucrărilor este asocierea Decorint - Libraimpex SRL, în vreme ce proiectantul structurilor este Irod M SRL. Reprezentanţii acestuia din urmă au şi prezentat, pe site-ul societăţii, ce au găsit la faţa locului înainte de începerea lucrărilor de reabilitare: "Nu s-au depistat probleme structurale, care ar putea fi generate de deficienţe ale subansamblului fundaţii. Subansamblul structural pereţi portanţi este relativ bine conservat, degradările principale sunt cele de natura fizicii şi biologiei construcţiilor. S-au identificat şi zone cu degradări structurale: Degradări de natura suprimării continuităţii în cadrul aceluiaşi element (fisuri) s-au identificat la zidurile exterioare ale clădirii, parţial regăsite pe interior, la nivelul podului şi peste boltă: Planşeele sunt în stare bună de funcţionare, excepţie făcând bolta navei, care prezintă fisuri vizibile atât la intrados, cât şi la extrados (fisuri longitudinale). Subansamblul structural şarpantă aferent navei şi corului este relativ bine conservat. Structura şarpantei este corect concepută, nu prezintă degradări majore, se identifică şi elemente degradate din două motive de bază: - degradări de natura biologiei construcţiilor, respectiv - degradări locale - la noduri incorect rezolvate - în special nodurile: căprior / arbaletrier / coardă, respectiv grinzişoară / longeron. Scările de acces existente nu prezintă degradări structurale vizibile".

Povestea bisericii de pe strada Mihail Kogălniceanu, cu menţiunea că aceasta include primul graffiti din Cluj e rememorată de istoricul Lukacs Jozsef, în volumul "Poveştile oraşului comoară". "Ca un amănunt interesant, merită amintit faptul că, pe latura vestică a celui de-al doilea pilon al peretelui sudic, găsim o inscripţie gravată în anul 1577, mai mult ca sigur de un elev. Această inscripţie o putem considera primul graffiti din Cluj. Această inscripţie sună aşa: Qui non canit in coro / Stat, sicut bos in foro, adică Cine nu cîntă în cor stă ca boul în tîrg", spune el în volum.

Biserica Reformată are peste 500 de ani vechime: a fost construită între anii 1486 şi 1516 şi reprezintă unul dintre cele mai valoroase edificii gotice din Ardeal. Iese în evidenţă prin dimensiunile sale: este cea mai mare construcţie gotică de tip sală din sud-estul Europei. Citeşte aici istoria bisericii

Comenteaza