Un producător de carne din Cluj face economii la curent cu becuri de 500.000 de euro

Un producător de carne din Cluj face economii la curent cu becuri de 500.000 de euro
| Foto: branex - Depositphotos.com

Producătorul local de carne de pasăre, Oncos și-a dotat cele 5 ferme de pui din județul Cluj și Sălaj cu sisteme de iluminat noi și econome în valoare de jumătate de milion de euro, în urma unui parteneriat cu furnizorul E.ON Energie România.

E.ON Energie România a finalizat, la producătorul de carne de pasăre Oncos Transilvania din judeţul Cluj, un proiect de smart lighting, în cadrul unui parteneriat în valoare de peste 500.000 de euro, potrivit unui comunicat.

Peste 1.800 de lumini vor fi schimbate în 3 ferme de pui din Cluj și una din Sălaj

Corpurile de iluminat clasice din cele 45 de hale pentru broileri (pui de carne) din fermele Coruşu, Gilău, Jucu, Lomb (jud. Cluj) şi Panic (jud. Sălaj) au fost înlocuite cu circa 1.800 corpuri de iluminat moderne, cu LED-uri încorporate. În acest fel, compania îşi va reduce emisiile de carbon cu peste 230 tone/an şi consumul de energie cu peste 70%, adaugă comunicatul.

„Sustenabilitatea este în centrul preocupărilor şi demersurilor pe care le iniţiem şi de aceea venim în sprijinul partenerilor noştri cu proiecte, produse şi soluţii inovatoare de energie menite să reducă emisiile de carbon şi totodată consumul de energie. Prin tot ceea ce facem dorim să contribuim la crearea unui viitor mai verde, mai sustenabil", a declarat Claudia Griech, director general E.ON Energie România.

„Ne-am consacrat pe piaţa de profil ca fiind un producător de carne de pasăre care a optat pentru furajarea şi creşterea puilor de carne cât mai aproape de cele tradiţionale. Recomand cu încredere implicarea în astfel de proiecte care aduc beneficii clare atât în ceea ce priveşte reducerea costurilor cu energia electrică dar şi reducerea amprentei de carbon", a spus Vasile Onaca, preşedintele grupului ONCOS.

Becuri wireless în fermele de pui din Cluj

Noul sistem de iluminat respectă condiţiile stricte de iluminat impuse la nivel internaţional prin ghidul pentru crescătorii de broileri Aviagen, informează comunicatul. De aceea, se va implementa şi un sistem electronic de control al nivelului de iluminat, în funcţie de etapele de creştere a broileri-lor. Sistemul de control este foarte uşor de instalat şi operat în ferme, deoarece asigură transmiterea prin semnal radio a comenzilor (wireless), nefiind astfel necesară instalarea de cabluri suplimentare pentru transmisia de date. De asemenea, sistemul permite o automatizare a acestui proces şi elimină aproape integral intervenţia umană.

Comenteaza